„Ma olen TikToki poolt, sest on vaja konkurentsi. Kui teil ei ole TikToki, siis on teil Facebook ja Instagram,“ ütles Trump Bloombergi teisipäeval avaldatud intervjuus. Trump nimetas varem TikToki, mida kasutab 170 miljonit ameeriklast, suureks ohuks, kuid liitus siis eelmisel kuul rakendusega.

Trump, kes on kritiseerinud Meta platvorme Facebook ja Instagram selle eest, et need tema kontod kaks aastat tagasi eemaldasid, ütles juunis, et ta ei toetaks kunagi TikToki keelamist.

Presidendina püüdis Trump TikToki ja Hiina rakendust WeChat 2020. aastal keelustada, kuid see ei läinud kohtus läbi. 2021. aasta juunis võttis president Joe Biden tagasi rea Trumpi aegseid korraldusi, mille eesmärk oli keelata WeChat ja TikTok.

Trumpile kuulub enamusosalus sotsiaalmeediaettevõttes Trump Media and Technology Group, mis haldab Meta ja X-iga konkureerivat rakendust Truth Social. Trump Media turukapitali suurus on 7 miljardit dollarit, hoolimata umbes 770 000 dollari suurusest kvartali tulust.

Septembris peab USA apellatsioonikohus suuliseid arutelusid uue seaduse vastu esitatud juriidiliste vastuväidete üle, mis nõuab, et Hiinas asuv ByteDance loovutaks 19. jaanuariks TikToki USA varad. Vastasel juhul tuleb rakendus keelustada.

Kohtuistung USA Columbia ringkonna apellatsioonikohtus asetab TikToki saatuse keset 2024. aasta presidendivalimiste viimaseid nädalaid.

Bideni 24. aprillil allkirjastatud seadus annab ByteDance’ile aega kuni 19. jaanuarini, et TikTok müüa või ähvardab seda keeld. Valge Maja soovib, et hiinlaste omandiõigus lõpetataks riikliku julgeoleku kaalutlustel, kuid ei taha TikToki keelustamist. Bideni kampaania liitus TikTokiga veebruaris.

Ajendatuna USA seadusandjate murest, et Hiina võib rakenduse abil pääseda ligi ameeriklaste andmetele või nende järele luurata, võeti meede aprillis kongressis ülekaalukalt vastu vaid mõni nädal pärast selle tutvustamist.