Umbes tund pärast seda, kui Falcon 9 neljapäeva õhtul Californias asuvast Vandenbergi kosmosebaasist startis, ei õnnestunud raketi teisel etapil uuesti käivituda ja see saatis 20 Starlink-satelliiti madalale orbiidile, kus need sisenevad hiljem uuesti Maa atmosfääri ja põlevad.

„Katse mootori uuesti süütamiseks põhjustas mootori rikke praegu teadmata põhjustel,“ kirjutas SpaceXi tegevjuht Elon Musk reede alguses oma sotsiaalmeediaplatvormil X.

Falcon 9 ei lenda, kuni SpaceX uurib rikke põhjust, parandab raketi ja saab FAA heakskiidu, teatas amet oma avalduses. See protsess võib võtta mitu nädalat või kuud, sõltuvalt probleemi keerukusest ja SpaceXi plaanist seda parandada.

Maailma kõige aktiivsema raketi ebaõnnestunud missioon lõpetas enam kui 300 järjestikust missioonist koosneva eduseeria, mille jooksul SpaceX on säilitanud oma domineerimise starditööstuses. Paljud riigid ja kosmosefirmad loodavad oma satelliitide ja astronautide kosmosesse saatmisel eraomanduses olevale SpaceXile, mille väärtus on ligikaudu 200 miljardit dollarit.

Musk ütles, et SpaceX uuendas Starlink-satelliitide tarkvara, et sundida nende pardal olevaid tõukejõude tavapärasest tugevamalt lükkama, et vältida tulekahjulist taassisenemist atmosfääri.

Satelliidid ei kujuta endast ohtu üldsusele, kirjutas SpaceX reede õhtul X-is.

Nende kõrgus on nii madal, et Maa gravitatsioon tõmbab neid iga orbiidiga 5 km lähemale atmosfäärile, ütles SpaceX, kinnitades, et need sisenevad uuesti Maa atmosfääri ja hävivad täielikult.

NASA ütles reedel tehtud avalduses, et jälgib kõiki SpaceXi Falcon 9 missioone.

„SpaceX on olnud vastutulelik teabe osas ja kaasab NASAd ettevõtte käimasolevasse anomaaliate uurimisse, et mõista probleemi ja edasist teed,“ ütles USA kosmoseagentuuri esindaja.

SpaceXi teatel tekkis teise astme rike pärast seda, kui insenerid avastasid vedela hapniku, kütuseaine lekke.