2018. aasta aprillis jõustunud maks on olnud inimeste toitumise parandamisel nii edukas, et ekspertide sõnul on selle laiendamine teistele kõrge suhkrusisaldusega toidu- ja joogitoodetele nüüdseks elementaarne.

Uuringus, mis avaldati ajakirjas Journal of Epidemiology and Community Health, vaadeldi 7999 täiskasvanu ja 7656 lapse vastuseid aastatel 2008-2019 iga-aastasele üleriigiliselt esinduslikule Ühendkuningriigi riiklikule toitumis- ja toitumisuuringule.

See näitas, et laste igapäevane suhkru tarbimine vähenes umbes 4,8 g ja täiskasvanute puhul 10,9 g võrra aasta jooksul pärast maksu kehtestamist.

Toidule ja joogile lisatud suhkru kogus oli lastel uuringu alguses umbes 70 g päevas, kuid see langes uuringu lõpuks umbes 45 g-ni. Täiskasvanute puhul leiti uuringus, et suhkru kogutarbimine toiduga oli umbes 60 g päevas ja langes uuringu lõpuks umbes 45 g-ni päevas.

Kuid vaatamata sellele vähenemisele jääb täiskasvanute ja laste tarbitav suhkrukogus endiselt üle soovitatud suuniste ning see aitab kaasa hammaste lagunemise, rasvumise, diabeedi ja muude haiguste kõrgele tasemele.

Uuringus leiti, et võrreldes ajavahemikuga enne suhkrumaksu väljakuulutamist 2016. aastal vähenes kõigist karastusjookidest tarbitud lisatud suhkru hulk lastel umbes poole võrra ja täiskasvanutel kolmandiku võrra.

Maailma Terviseorganisatsiooni ja Ühendkuningriigi teadusliku nõuandekomitee toitumisalaste andmete kohaselt peaks lisatud suhkru tarbimine jääma alla 5% inimese kogu kaloraažist. Täiskasvanute puhul piirduks see 30 g suhkruga päevas, 7-10-aastaste laste puhul 24 g ja 4-6-aastaste laste puhul 19 g.

„Need tulemused on kooskõlas varasemate uuringutega, mis näitavad, et aasta pärast maksu kehtestamist on leibkondade suhkru ostmine karastusjookidest vähenenud,“ uuringu juhtivautor Nina Rogers, kes kuulub Cambridge’i ülikooli kliinilise meditsiini teaduskonda.

„Ühendkuningriigi uus valitsus võiks kaaluda maksu laiendamist teistele (praegu maksust vabastatud) kõrge suhkrusisaldusega jookidele või isegi mõnele toidule. Samuti võiks nad kaaluda maksu ümberkorraldamist, et kohaldada künnisepõhise maksu asemel maksu grammi suhkru kohta 100 ml-s,“ rääkis Rogers.

Nüüd, kus uus valitsus on ametisse astunud, kutsutakse poliitikakujundajaid üles kaaluma sarnase maksu kohaldamist ka teiste suvakohaste toodete suhtes.

Valitsus võtab meetmeid, et ennetada haigusi ja võidelda rasvumiskriisi vastu,“ selgitas tervise- ja sotsiaalhooldusministeeriumi esindaja. „Me kehtestame ranged piirangud rämpstoidu reklaamimisele ning keelame lastele suhkrute ja kõrge kofeiinisisaldusega energiajookide ostmise.“