4 miljardi euro eest välja töötatud Ariane-6 on mõeldud töötavaks raketiks, mis võimaldab Euroopa valitsustele ja ettevõtetele juurdepääsu kosmosele ülejäänud maailmast sõltumatult.

Rakettiga on juba praegu sõlmitud stardilepinguid, kuid on mure, et selle konstruktsioon võib piirata tulevikuväljavaateid.

Nagu eelkäija Ariane-5 puhul, on iga missiooni jaoks vaja uut raketti, samas kui viimased Ameerika raketid ehitatakse täielikult või osaliselt korduvkasutatavateks. Sellegipoolest usuvad Euroopa kosmoseametnikud, et Ariane-6 võib endale niši luua.

„See on oluline hetk,“ ütles Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) peadirektor Josef Aschbacher.

„Igapäevane elu sõltub tänapäeval tõesti satelliitide kaudu saadavast teabest, alates telekommunikatsioonist ja Maa vaatlusest kuni ilmaprognooside ja katastroofide haldamiseni. On mõeldamatu, et Euroopal ei oleks tagatud sõltumatut juurdepääsu kosmosele,“ ütles ta BBC Newsile.

Rakett stardib täna ajavahemikus 18.00-22.00, millest saab vaadata ESA enda ülekannet.

Pealiskaudselt näeb 6 välja väga sarnane vanale 5-le, kuid selle all on kasutatud moodsaid tootmistehnikaid, mille tulemuseks peaks olema kiirem ja odavam tootmine.

Teist etappi saab mitu korda peatada ja uuesti käivitada, mis on kasulik, kui satelliitide suuri partiisid tuuakse tähistaevasse või võrku. Taaskäivitusvõime võimaldab etapil ka end tagasi Maale tõmmata, et see ei muutuks tükkideks, mis kosmoseprügi hulka jäävad.

Teisipäevasel missioonil kasutatakse Ariane-62 varianti. Rakett tõuseb 580 km kõrgusele, enne kui alustab vabalt lendava koormuse mahalaadimist.