„Kuigi arheoloogid on leidnud sarnaseid kaljujooniseid ka mujal Lõuna-Ameerikas, esindab uus leid uut, seni tundmatut kultuuri,“ ütles Caracases asuva Simón Bolívari ülikooli arheoloog ja uuringu juhtivautor José Miguel Pérez-Gómez.

Teadlased leidsid mitmeid erinevaid jooniseid, alates piktogrammidest - geomeetrilistest kujunditest ja mustritest - kuni inimeste kujutisteni. Arheoloogide sõnul on ebaselge, mis põhjusel inimesed seda kunsti lõid. „Nii palju aastaid tagasi elanud inimeste mõtetesse on peaaegu võimatu sisse elada,“ ütles Pérez-Gómez, „kuid kindlasti oli neil sümbolitel rituaalne tähendus.“

Näiteks võivad erinevad kujutised olla seotud sünni, haiguste, looduse uuenemise või jahiõnnega. Kohtadel, kus kaljujoonistused loodi, oli tõenäoliselt oma tähtsus, nii nagu kirikutel on tänapäeval inimeste jaoks tähendus,“ lisas Pérez-Gómez.

Kuigi kaljujooniste vanus pole täpselt teada, on sarnane kaljukunst Brasiilias dateeritud umbes 4000 aasta vanuseks. Pérez-Gómez arvab aga, et Venezuelas asuvad joonised võivad olla vanemad.

Canaima rahvuspark on tohutu, umbes Belgia suurune park, mis hõlmab metsi ja mägist maastikku. Pérez-Gómez ütles, et see park võis olla nullpunkt, kus see salapärane kultuur esimest korda arenes, enne kui see hiljem ümbritsevatele aladele levis.

Photoshopiga välja toodud jooonistused