Oma motu proprio’s „Fratello Sole“ - paavsti ametlikus väljakuulutuses roomakatoliku kirikule - jagas ta oma juhiseid Vatikani ametivõimudele alustada koostööd Itaalia ametnikega, et muuta Vatikan roheliseks asutuseks, teatas aciafrica.

Katoliku kirik hakkas esimest korda avalikult kliimamuutustega tegelema paavst Paul VI, kes väljendas 1971. aastal muret, et inimkonna „looduse ekspluateerimine toob kaasa selle hävitamise ohu“.

Üleminek päikeseenergiale kui peamisele energiaallikale on Vatikani uusim algatus, et muutuda „rohelisemaks“ ja keskkonnasäästlikumaks. Kuid päikeseenergia on Püha Tooli huviorbiidis olnud juba ligi kaks aastakümmet.

Paavst Benedictus XVI julgustas oma ametiajal rahvusvahelist kogukonda „austama ja julgustama „rohelist kultuuri“, mida iseloomustavad eetilised väärtused“. 2008. aastal kiitis Benedictus XVI heaks ka 2400 päikesepaneeli paigaldamise Vatikani Paul VI saali katustele, „et varustada valgustuse, kütte ja jahutusega osa kogu riiki“.

Paavst Franciscuse ametiajal tegi Vatikan partnerluse Volkswageniga, et võtta 2023. aastal kasutusele täielikult elektriline autopark, et vähendada riigi süsinikujalajälge. Ühtlasi uuendas Vatikan 2016. aastal oma ringlussevõtusüsteemi, et vähendada jäätmete hulka ja saastamist.

Nüüd võtab paavst ette järgmise sammu, alustada päikeseelektrijaama ehitamist Santa Maria di Galeria eksterritoriaalsesse tsooni, mis ei varustaks elektrienergiaga mitte ainult seal asuvat Vatikani raadiojaama, vaid kogu Vatikani linna, kus elab hinnanguliselt umbes 825 inimest.