USA teadlased analüüsisid enam kui 400 000 täiskasvanu terviseandmeid, kellel polnud pikaajalisi haiguseid, et teada saada, kas igapäevased multivitamiinid vähendavad nende surmariski kahe kümnendi jooksul.

Selle asemel, et kauem elada, oli multivitamiinide võtjate seas uuringu jooksul märkimisväärselt suurem arv surmi.

Erikka Loftfield ja kolleegid Marylandi Riiklikust Vähiinstituudist analüüsisid kolme suure USA terviseuuringu andmeid. Kõik uuringud algatati 1990. aastatel ja kogusid andmeid osalejate igapäevase multivitamiinide kasutamise kohta. Kokku oli 390 124 üldiselt terve täiskasvanu andmeid, keda jälgiti üle 20 aasta.

Uurijad ei leidnud tõendeid selle kohta, et igapäevased multivitamiinid surmariski vähendaksid, vaid teatasid hoopis 4% suuremast suremusriskist kasutajate seas esimestel jälgimisaastatel. Suurem surmarisk võib peegeldada multivitamiinide kahjulikkust või suundumust, et inimesed alustavad igapäevaste multivitamiinide võtmist siis, kui neil tekib tõsine haigus. Üksikasjad on avaldatud väljaandes Jama Network.

George Washingtoni ülikooli meditsiiniprofessor Neal Barnard ütles, et vitamiinid on kasulikud erijuhtudel. Ajalooliselt päästis meremehi skorbuudist C-vitamiin, samas kui beetakaroteen, C- ja E-vitamiin ning tsink näivad aeglustavat vanusega seotud maakuli degeneratsiooni, mis võib põhjustada tõsist nägemise kaotust.

Vitamiinid võivad siiski olla kasulikud ilma varajase surma riski vähendamata. Esialgses uuringus 2022. aastal leiti tõendeid, et multivitamiinid võivad aeglustada kognitiivset langust vanemas eas, kuid selle tõestamiseks on vaja rohkem uuringuid.

Barnard väitis siiski, et multivitamiinid ei aita nii palju, kui seda lubatakse. „Teadust selle taga lihtsalt pole,“ ütles ta. Tema sõnul tuleb multivitamiinide võtmise asemel süüa tervislikku toitu, mis pakub laia valikut mikrotoitaineid, makrotoitaineid ja kiudaineid, piirates samal ajal küllastunud rasva ja kolesterooli.

Dietoloog ja Astoni meditsiinikooli vanemlektor Duane Mellorit tulemused ei üllatanud.

„Vitamiinide ja mineraalainete toidulisand iseenesest ei paranda ebatervislikku toitumist, kuid see võib aidata katta võtmetoitaineid, kui kellelgi on raskusi nende saamisega toidust. Näiteks võib tuua D-vitamiini, mida täiskasvanutel talvel toidulisandina võtta soovitatakse, või veganid ja taimetoitlased, kes võivad kasu saada B12-vitamiini toidulisandist.“