Vana-Egiptuse kirjutajad töötasid ebatervislikes asendites, mis võisid põhjustada liigeste artroosi ja muid luustikuprobleeme. Seda tõendab nende luude uus analüüs, mis avaldati ajakirjas Scientific Reports, vahendab portaal Live Science.

Arheoloogid uurisid 69 täiskasvanud mehe skelette, kellest 30 olid kirjutajad, kes maeti aastatel 2700–2180 eKr Egiptuse püramiidsesse matmiskompleksi. Vana-Egiptuses peeti seda elukutset prestiižseks, sest lugeda ja kirjutada oskas vaid 1–5% Vana-Egiptuse elanikkonnast.

Kuid kirjutaja tööl oli ka puudusi, kuna nad täitsid sageli ühtesid ja samu bürokraatlikke ülesandeid, mis nõudsid pidevat pikaajalist istumist. Teadlased märkasid, et kirjutajate liigestes ilmneb degeneratiivseid muutusi võrreldes täiskasvanud Egiptuse meestega, kes tegid muid töid. Enim kahju sai parem rangluu, parem õlavarre luu (kus see ühineb õlaliigesega), parema reieluu alumine osa (kus see ühineb põlvega) ja selgroolüli lülisamba ülaosa. Lisaks märkasid teadlased süvendeid iga kirjutaja mõlemal põlvekedral ja pahkluu allosas.

Selliste muutuste põhjuseks oli suure tõenäosusega see, et kirjutajad istusid pikka aega ristatud jalgadega või põlvitasid vasaku jala peal, parem jalg kõverdatuna ja papüürust süles hoides. Teadlased toovad paralleele tänapäeva kontoritöötajatega, kellele pidev küürutamine ka tõsiseid probleeme võivad tervisega valmistada.