NASA (National Aeronautics and Space Administration) valis Elon Muskile kuuluva firma SpaceXi rahvusvahelise kosmosejaama demonteerijaks. Sellest teatas BBC.

California ettevõte ehitab järgmise kümnendi alguses kosmoseaparaadi, mis suudab tõugata 430-tonnise orbitaalplatvormi Vaiksesse ookeani. Sellise töö maksumus on lepingu järgi umbes 843 miljonit dollarit ehk 786 miljonit eurot.

BBC meenutab, et kosmosejaama esimesed elemendid saadeti orbiidile 1998. aastal ning esimene meeskond toodi ISS-ile 2000. aastal. Jaam teeb tiiru ümber Maa iga 90 minuti järel enam kui 400 km kõrgusel ja sellest on ülioluline teadusuuringute keskus, kus uuritakse nähtusi alates inimese vananemisprotsessist kuni uut tüüpi materjalide leidmiseks.

Inseneride sõnul on ISS endiselt struktuuriliselt usaldusväärne, kuid selle lõpliku kõrvaldamise plaanid tuleb varem välja töötada. Kui seda ei tehta, kukub see ise Maale ja tekitab ohu meie planeedi elanikkonnale.

BBC teatab, et NASA on uurinud erinevaid võimalusi jaama utiliseerimiseks pärast selle eluea lõppu, sealhulgas demonteerimist ja uuemate elementide kasutamist järgmise põlvkonna platvormil. Teine võimalus on see anda käitamiseks eraettevõtetele. Kuid kõik need lahendused on erineva keerukuse ja kuludega, aga ka juriidilised probleemid, mis on seotud omandiküsimuse lahtiharutamise vajadusega. Ei NASA ega SpaceX pole avaldanud puksiiriprojekti üksikasju, kuid jaama ohutuks viimiseks atmosfääri on vaja märkimisväärset tõukejõudu, et ISS siseneks sinna õigel ajal ja õiges kohas. Koht, kuhu jaam langeb, saab nime kapten Nemo allveelaeva Nautilus järgi (Jules Verne’i raamatust „Kakskümmend tuhat ljööd vee all“). See asub lähimast maismaast enam kui 2500 km kaugusel. NASA loodab, et selleks ajaks, kui ISS orbiidilt minema toimetatakse, hakkavad erafirmad rajama kosmoses oma orbitaaljaamu. NASA enda põhitähelepanu on praegu Kuu orbiidile saadetava tulevase Gateway-nimelise platvormi ehitamisel.