Arheoloogid leidsid Baierimaal asuva Rooma sõjaväelaagri lähedalt 2000 aasta vanuse Rooma sandaali jäänused. Baieri liidumaa muinsuste konserveerimisameti (BLfD) teate kohaselt oli laagri lähedal asuv asula kasutusel ligikaudu aastatel 60–130 pKr.

Nahkjalatsist, mida teadlased röntgenikiirte abil uurisid, oli järel vaid tald. Teadlased kinnitasid, et tegemist oli caligae-ga, naeltega sandaaliga, mis kuulus Rooma leegionäridele ja abivägedele välja antud varustusse. Sandaale kasutati pikkadel rännakutel ja naelad andsid parema pidamise. „Cealigae-sid kandsid Rooma impeeriumi ajal peamiselt sõdurid. Leid näitab, et kombed, elustiil ja rõivad, mille roomlased Baierimaale kaasa tõid, võttis üle ka kohalik elanikkond,“ seisab BLfD teates, mille kohaselt leidsid arheoloogid asulapaigast lisaks ka toidujäänuseid, keraamikat, sirbi ja tekstiilijäänuseid.

Caligae-d pidid kaitsma leegionäride jalgu villide ja muude hädade eest. Rooma armee hakkas neist loobuma 1. sajandi lõpul. Edaspidi kandsid Rooma sõdurid tavaliselt kinniseid saapaid, mida tunti calcei-de nime all.