Möödunud nädalal ajakirjas Geophysical Research Letters avaldatud uurimuse kohaselt paiskavad sellised satelliitide konstellatsioonid nagu SpaceXi Starlink atmosfääri ohtralt alumiiniumoksiidi, mis võib osoonikihti hävitada.

SpaceX on interneti edastamiseks saatnud orbiidile üle 6000 satelliidi, mille iga uus mudel on eelmisest raskem.

Lõuna-California Ülikooli teadlased ütlevad, et need satelliidid on kavandatud atmosfääris põlema, kui nende kasutusiga lõpeb.

Alumiiniumoksiid kahandab osooni, põhjustades selle hävitavat reaktsiooni klooriga, öeldakse uuringus.

Teadlased hoiatavad, et oksiidid võivad jääda atmosfääri ja hävitada osoonikihti aastakümneteks.

Teadlased on eriti mures, kuna nõudlus ülemaailmse internetiühenduse järele suurendab väikeste sidesatelliitide orbiidile saatmist.

Maa atmosfääri osoonikiht neelab Päikeselt kahjulikku ultraviolettkiirgust, mis võib kokkupuutel maapinnaga põhjustada inimestel nahavähki ja isegi häirida põllukultuuride saagikust ja toiduainete tootmist.

Väike satelliit tekitab põlemisel umbes 30 kg alumiiniumoksiidi.

Ainuüksi 2022. aastal võisid langevad satelliidid põhjustada umbes 17 tonni tillukesi alumiiniumoksiidi osakesi, väidavad teadlased.

Kui kõik praegu kavandatud satelliidid on paigas, vabaneb teadlaste hinnangul igal aastal enam kui 350 tonni alumiiniumoksiidi, mis on peaaegu 650 protsenti suurem kui looduslikud atmosfääritasemed.

Ainuüksi SpaceXil on luba käivitada veel 12 000 Starlinki satelliiti, samas kui Amazon ja teised tehnoloogiagigandid plaanivad lähiaastatel samuti tuhandeid satelliite orbiidile saata.