Kuna kogu maailm on aktiivselt liikumas digitaliseerimise suunas, on tekkinud olukord, kus enamik inimesi ei saa isegi enam aru, millistele süsteemidele nad nutiseadmeid kasutades pidevalt ligipääsu lubavad. Oleme ilmselt kõik mõne äpi või nutiseadme kasutustingimusi aktsepteerinud, ilma neid reaalsuses läbi lugemata. Iseenda turvalisuse tagamiseks tasub vaadata üle oma telefoni rakendused ja missugusele infole neil ligipääs on.

CybExer Technologies operatsioonide juht Aare Reintam usub, et ka 5-10 aasta perspektiivis ootab meid ees meeletu tehnoloogiline hüpe. Kui ühtpidi on digitaliseerimine suur abimees ja lihtsustab tohutult inimeste tööd, seab see meile ka omajagu piiranguid. Kuna digisüsteemid on laiaulatuslikult seotud pea kõigi eluvaldkondadega, põhjustaks õnnestunud küberrünnak meie riigis teenuste kvaliteedi drastilise languse.

Lisaks digitaliseerimise eelistele ja ohtudele käsitlevad Reintam ja Talve podcastis ka küberkaitsjate töö olulisust, digikaksiku ehk küberharjutusväljaku tähtsust ja toimimist ning noorte pädevust infotehnoloogia valdkonnas. Lisaks tuleb arutamisele küberturvalisuse olulisus riigikaitses ning AI võimekus ja kübervaldkonna juurdekasvu potentsiaal Eestis.

Kuula episoodi Delfi Taskust ning saa teada, kuidas end digimaailmas kaitsta.

Saate on tellinud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

CybExer Technologies operatsioonide juht Aare Reintam ja saatejuht Tanel Talve

Jaga
Kommentaarid