Oli 7. mai, kui Husqvarna tehniku abiga vajalikud abiseadmed üles ja niiduki seaded paika panime. Niiduki - selle aasta uusim mudel - toonane esimene sõit ei olnud kergete killast ja nägi välja selline - ütleme nii - krobedavõitu:

Nüüd, kuu aega ja 406 läbitud kilomeetrit hiljem, uhkustab Automower 410XE Nera oma märksa tasasemal tööpõllul sellisena ringi vurades:

Mis teeb selle niiduki eriliseks

Kui märkisin, et see niiduk on mitmes mõttes eriline, siis pidasin silma eelkõige kahte omadust.

Esiteks saab absoluutselt kõike määrata mobiiliäpis. Ma saan tasapisi lasta allapoole niitekõrgust, kohendada niitmis- ja keelualasid, lühendada või pikendada nädalapäevade kaupa tööaega, vaadata statistikat…

Husqvarna Automower 410XE Nera - tööala vaade äpis

Löön näiteks hetkel Automwveri rakenduse lahti ja saan vaadata, kus niiduk parasjagu asub ja mida ta seal teeb. Või vaadata infot, et niiduk on tööd teinud kokku 269h, läbinud eelmärgitud 406km, läbinud seejuures 85 laadimistsüklit ja kulutanud laadimisele kokku 183 tundi. Saan teada isegi seda, et nende töötundide jooksul on niiduki andurid tuvastanud 4857 objekti, mille puhul andnud käskluse ümber pöörata.

Ühenduse pidamiseks on niidukil sees nii 4G (masin on varustatud eSIM-ga) kui Wi-Fi modem (saab seadistada kuni 10 WiFi võrku - kui juhtuvad näiteks ülisõbralikud naabrid olema, siis saab kaugemates aia nurkades kasutada ka nende võrku).

Seadme peal leiame ka värvilise ekraani ja kolm nuppu: nende seas Start, Stop ja valikute muutmise nupp.

Husqvarna Automower 410XE Nera

Teiseks ei ole vaja mitte kusagile vedada piirdekaableid. Kogu niiduala ja sellel leiduvad keelualad – olgu selleks tulbipeenar või veidi maast väljaulatuvad kivid – saab määrata satelliidipõhiselt. Täpsus saab edaspidi olema koguni vaid 2-3 cm. Selleks tuleb lihtsalt kaardil üldine tööala ära määrata ja ühe korra Automoweriga selle piirded ja objektid läbi sõita ja olulisemad kontrollpunktid ära märkida – see käib mobiiliäpist nagu puldiautot juhtides. Muidugi tuleb määrata ka tokkimiskoht ja sellesse sisenemise rada - see on ala, mida niiduk hakkab kõige tihedamini läbima.

Kusagile kõrgemasse kohta, näiteks maja katusele pole vaja samuti lisada muud, kui üks väike EPOS-komplekti signaalmajakas. Sisuliselt on see märkamatu:

Husqvarna Automower 410XE Nera majakas

Kusagile tasasemasse kohta (et niiduk ei jääks laadima tulles kaapima vms) tuleb panna laadimisalus ehk kodu:

Husqvarna Automower 410XE Nera laadimiskodu

Selle niidukimudeliga siiski saab kasutusele võtta ka kaableid. Seda kohtade tarvis, mis on väga suure ja tiheda puuelehestiku varjus. Testimiseks kasutatud aias oli selliseid alasid vaid üks: mõned ruutmeetrid alal, mis jäid nii suure tamme kui katuseräästa alla – seal kippus niiduk tõesti jääma teinekord satelliite otsima ning pikas perspektiivis oleks mõistlik see ala piirata kaabliga, et niiduk seal ära ei eksiks.

Mis mulle endale väga meeldis, on see, et niidukil on all kaks terade komplekti. Üks on põhilise töö tegemiseks ja teine – nimega EdgeCut - käivitatakse juhul, kui niiduk on tuvastanud ja pähe õppinud muru ja sillutise või peenra piirde koha: seal võtab ta kasutusele äärelõikuri ja asub kohapeal keerutades – saba ette lükates - ka seda äärt madalaks niitma:

Nii et lisaks tavaniidukile pole vaja ka trimmerit ääriste lõikamiseks.

Automoweri lõiketerad on iseenesest väikesed nagu žileterad ja neid on mõistlik umbes kuu-kahe tagant vahetada (see käib väga kergelt kruvikeerajaga):

Husqvarna Automower 410XE Nera niiduterad

Sisseehitatud radariga suudab niiduk ka objekte tuvastada ja vältida, vähendades nii ettekavatsemata seiskumisi. Tuvastamisrežiim vähendab kiirust ja muudab kokkupõrked pehmemaks ning vältimisrežiim paneb niiduk eemale pöörama ja kokkupõrkeid vältima.

Nüüd jõudluse juurde. Testimiseks kasutatav krunt oli õige pisut suurem kui 1000 ruutmeetrit, umbes sama suurusega ala jaoks on ette nähtud ka 410XE Nera.

Husqvarna Automower 410XE Nera

Minu kogemus: 24/7 režiimil tasus seda hoida vaid esimese nädala – selle aja peale sai masin kogu ala täielikult oma kontrolli alla. Selle nädala jooksul tasuks niidukit kindlasti hoida ka maksimaalsel niidukõrgusel. Selle nädala jooksul tekib niiduki „ajus“ ka esimene niidukaart, mida ta iseõppiva süsteemina hiljem aina täiustab ja täpsustab - kust ja kuidas niita ning kust parem hoiduda.

Edasi – olgu ka muru jaoks kõige ideaalsemad kasvuolud, niidukile ei olnud kindlasti mõtet pikemad tööaega määrata kui ajaks, mil ise tööl ära oled.

Ta jõudlus on piisavalt hea selleks, et hoida muru ideaalses korras ka siis, kui ta teeb tööd kolmandiku ööpäevast, tegelikult võib olla isegi veel vähem, aga selle proovimiseni ma ei jõudnud. Ühe täislaadimisega teeb seade tööd ligikaudu 100 minutit.

Husqvarna ise on välja arvutanud, et niiduk sõidab juba niidetud alast uuesti üle 48h pärast – seda siis 24/7 režiimis töötades. Kas keegi tavaniidukiga nii tihti oma muru niidab? Vaevalt :)

Kes ei taha ka tööaja määramisega jännata, neile on Husqvarna pannud masinasse sisse murukasvu sensori: kiiduk kohandab oma tööaega vastavalt murukasvule, see tähendab seda, et kiirel kasvuperioodil niidab niiduk maksimaalsel võimsusel. Kuiva ja päikesepaistelise ilmaga vähendab niiduk võimsust ning niidab harvem.

Mürataseme pärast kindlasti kohe üldse muretsema ei pea, ta suriseb põhirežiimis ikka väga vaikselt, kui just mõni maha langenud oksaraag ette ei sattunud. Kui sisse lülitati ka äärelõikur, siis kerge lisasurin tekkis, aga kindlasti ei midagi häirivat ka siis.

Mis puutub veateadetesse, siis neid tuli alguses rohkem juhul, kui kaldenurk oli liiga suur või niiduk millegi otsa kinni jäi. Selle vastu annab nii mõõtmisala muutmine kui niitmisala tasandamine. Husqvarnale endale oleks soovitus muuta kaldenurgale reageerimise tundlikkuse seadmine kasutajale otsustada, mul on tunne, et see võiks olla pisut leebem.

Aia omanik harjus aga niiduki olemasoluga sedavõrd ära, et tema hing on nüüd müüdud: vana hea bensiinimootoriga niitja kasutajat temast enam ei saagi. Automaatniiduk on lihtsalt sedavõrd mugav ja sedavõrd head tulemust pakkuv.

Eelmine nädal näitas, et Husqvarna armastab oma niidukitega aeg-ajalt ka lõbutseda: ka sellele mudelile lisandus tarkvarauuendus, kus saab määrata enda lemmiku jalgpallivõistkonna, kelle löödud väravate ajal hakkab niiduk reaalajas tantsima. Kui valitud võistkond lööb värava, tähistab robotniiduk seda reaalajas tantsuga, vilgutab tulesid ja mängib heli. Husqvarna robotniidukid on võimelised jäljendama kolme jalgpalliajaloost tuntud väravatähistuse tantsu: tornaadot, robotit ja 180 kraadi.

Näeb välja see umbes nii:

Ahjaa, turvalisus. Seadme asukoht on kaardil kogu aeg näha. Kui niiduk viiakse eelnevalt määratletud alast väljapoole, teavitatakse kasutajat otsekohe mobiilirakenduses. Ühel niidukil saab olla teavituste saajaid ka mitu. Lisaks kõlaritele on niidukil olemas ka tuled ja need hakkavad vilkuma, kui seadmed peaks olema mingi probleem esinema.

Lisaseadmeid on niidukile samuti võimalik juurde osta - näiteks korpuse täiendav kaitse. Kuuajase kasutamise järel kerged kriimud kattele tõesti tekkinud olid:

Husqvarna Automower 410XE Nera  - korpus

Mis puutub elektrikulusse, siis tehniliste andmete seas näeme ka neid, elektrikulude märgatavat tõusu kinnistuomanik ei tajunud:

Husqvarna Automower 410XE Nera - tehnilised andmed