Paljusid huvitab, kuidas õigesti elada – kui palju tuleks päevas magada, istuda ja kõndida, et südame tervist hoida. Melbourne’i Bakeri südame- ja diabeediinstituudi teadlased jõudsid järeldusele, et inimene peaks päeva jooksul magama veidi rohkem kui kaheksa tundi ning istuma ja kõndima vastavalt umbes kuus ja kaks tundi, teatab The Telegraph viitega füsioteraapia osakonna juhatajale ja uuringu autorile, professor David Dunstanile.

Austraalia teadlased uurisid umbes 2400 Hollandi 40–75-aastase inimese füüsilise aktiivsuse andmeid, mis koguti pärast seda, kui nad kandsid nädala jooksul aktiivsuse jälgijaid ja läbisid testid. Seejärel sisestati andmed algoritmi, mis arvutas välja optimaalse aja, mille inimesed peaksid pühendama erinevatele tegevustele, et vähendada südamehaiguste ja II tüüpi diabeedi riski.

Näiteks istuda lubavad teadlased 6 tundi ja 10 minutit päevas. „Põhimõte on selline, et istudes veedetud aeg vähendab füüsilise tegevusega veedetud aega ja rohkem liikumist võrdub parema tervisega,“ ütles Dunstan. Ta märkis, et istumises oleks mõttekas teha pause ja tegeleda füüsilise aktiivsusega.

Magada soovitati 8 tundi ja 20 minutit. „Uni on organismile oluline taastav protsess ning kehval unel võib olla arvukalt tagajärgi südame tervisele, see võib kaudselt mõjutada valikuid, mida ja millal sööme, aga ka kehalist aktiivsust,“ selgitas professor.

Teadlased leidsid ka, et une ajal aeglustuvad pulss ja hingamine, vererõhk langeb umbes viiendiku võrra ning see vähendab südame koormust võrreldes aktiivsusperioodidega.

Soovitatav aeg kõndimiseks/jooksmiseks päevas on uurimuse järgi 2 tundi 10 minutit. Füüsiliselt aktiivne püsimine vähendab paljude südameprobleemide, sealhulgas südameinfarkti ja insuldi riski. Lisaks on teadlaste sõnul väiksem tõenäosus haigestuda vähki või 2. tüüpi diabeeti.