Une ajal aju mälukeskuses töötavad neuronid ei tegele ainult minevikukogemusega. Uue uuringu kohaselt proovivad nad ka tulevikku vaadata, harjutades tegevust, mis pole veel toimunud. Sellest kirjutab Science Alert.

Michigani ülikooli teadlaste töörühm uuris ajulainete toimivust rottide ärkveloleku ja une ajal. Näidud kogud enne, selle ajal ja pärast seda, kui loomad lahendasid labürindiprobleeme, et hinnata neuraalset kasu labürindivälisel ajal, näiteks puhkeperioodidel. Selgus, et lisaks labürindi füüsiliste ruumide sidumisele konkreetse närvitegevusega reaalajas võis meeskond töötada ka teises suunas ja kaardistada neuronaalset aktiivsust labürindi punktidega, kui rotid parajasti magasid. Kui rotid pärast magamist labürinti tagasi saadeti, ennustas une ajal mõõdetud närviaktiivsus mõnevõrra viise, kuidas nad keskkonda uurivad. Vasted ei olnud täpsed, kuid need olid piisavalt lähedased, et vihjata seosele unistuste ja tulevaste kavatsuste vahel.

On kindlaks tehtud, et uni aitab meil mälestusi kujundada ja kuigi selles uuringus vaadeldi ainult rotte, on tõenäoline, et midagi sarnast toimub ka inimese ajus: omamoodi peaproov tulevasteks seikluste jaoks.