Velsberg ütleb, et tehisaru laialdane kasutuselevõtt aitaks umbes kahe kolmandiku töötavate inimeste igapäevatööd efektiivsemaks muuta. „Fakt on see, et automatiseerimise tulemusel tõesti osad töökohad kaoksid, kuid siiski on tehisintellektil meie majandusele ja inimeste käekäigule ülekaalukalt positiivne mõju,“ selgitab ta.

Avalikus sektoris võiks tema hinnangul lähitulevikus automatiseerida näiteks hankeprotseduurika ja ministeeriumite e-kirjade dokumendiregistrisse kandmise. Ent automatiseerimine ja tehisintellekti laiapõhjaline rakendamine loob vajaduse teist sorti spetsialistide järele. „Andmespetsialiste on täna Eesti ühiskonnas puudu umbes 13 000 inimese jagu, kusjuures avalikus sektoris on viimase viie aasta jooksul olnud andmeanalüütiku positsioonidel stabiilselt täitmata kolmandik töökohtadest,“ avaldab Velsberg ja sõnab, et ega erasektoriski olukord roosilisem pole.

Saates võetakse luubi alla, milliseid samme on ministeerium astunud, et vajalikke spetsialiste juurde koolitada, ning kuidas saaksid kohalikud turismiettevõtjad ja e-kaubanduse ärid oma tegevust tänaste tehnoloogiliste võimaluste abil laiendada.

Kuula lähemalt Delfi Taskust, saadet juhib Tanel Talve.

Saate on tellinud majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Stuudios on külas majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi riigi andmete juht Ott Velsberg. Saatejuht on Tanel Talve.

Jaga
Kommentaarid