Esmamulje märksõnad: väga praktiliste näitajatega, suure mahutavusega, üllatavalt hea heliisolatsiooniga, tublisti disaini kaasajastamist saanud ning nüüd ka hübriidmootori ehk kütusesäästliku versiooniga auto, mille hind on jätkuvalt odav mis odav. Ainus, millest tõeliselt puudust tundsin, oli adaptiivne püsikiirusehoidja. Väline muutus võrreldes eelmiste seeriatega on muidugi üüratu:

Uus Dacia Duster

Versioonid

Alustuseks eri versioonidest. Ehitatud on nad kõik CMF-B platvormile ja kõigi nende põhimootorit toidab nüüd bensiin või LPG gaas – ei mingit diislit enam.

On muidugi 130 hj 4x4 mudel, millel kliirens lausa 21,7 cm ja käigukast manuaalne.

Uus Dacia Duster

Proovime küll hea ametivennaga leida Oszini metsade ja järvede vahel nii mudaseid ja läbimatuid metsateid kui vähegi võimalik, ent autot kuidagi põhja peale kinni ega mudasse uputada ei õnnestunud. Tegelikult oli puhas lust pea 20-kraadiseid kaldeid võtta ja mida kilomeeter edasi, seda rohkem harjumust ja kindlust juurde tuli.

Sellel versioonil on ainsana ka spetsiaalne pöördnupp eri sõiduoludele sobiva režiimi valimiseks ning ka laskumisabi aktiveerimiseks.

Uus Dacia Duster

Üks neist valikuist on „auto“, mis juhi eest otsustustöö ära teeb ja masina meelest sobivaimad sätted valib. Inimese enda valikuks vihm, lumi, eco ja lock – see viimane on tõelise off-roadi tarvis. Just off-roadile mõeldes on autol ees ja taga sobiv kaldenurk - selle versiooni lähenemis- ja väljumisnurgad on kuni 31° ees ja 36° taga.

Uus Dacia Duster

Kütuse keskmiseks näiduks saime sellel versioonil veidi üle 7 liitri sajale.

Teine põhiversioon, mis mõeldud selgelt rohkem tänavasõiduks, on 4x2. See omakorda jaguneb 140 hj automaatkäigukastiga täishübriidiks (kütusekulu keskeltläbi 6 liitrit sajale, tootja ise ütleb lausa 5 liitrit, aga meie saime selle tulemuse üksnes linnas sõites) ning 130 hj manuaalkäigukastiga mahehübriidiks (48V).

Mahehübriidi põhimootoriks 3-silindriline 1,2-liitine bensiinimootor. Täishübriidil koosneb jõuallikas 4-silindrilisest 1,6-liitrisest 94 hj bensiinimootorist, kahest elektrimootorist (49 hj jõuallikast ja kõrgepinge startergeneraatorist) ja elektrilisest automaatkäigukastist. Regeneratiivpidurdus, 1,2 kWh (230 V) aku suur energiatagastusvõime ja käigukasti efektiivsus võimaldavad kuni 80% ajast linnades sõita täiselektrirežiimis, mis vähendab tarbimist 20% (segatsükkel) kuni 40% (linnatsükkel). Lisaks käivitub mootor alati elektri jõul.

Just sellele täishübriidile võib ennustada ka kõige suuremat müügiedu. Sellel on olemas ühelt poolt maasturile omased dimensioonid ja jõulisus ning samas kaasaegsed mugavused automaatkäigukasti näol ja kütusesäästlikkus lisaks. Hübriidil pole seejuures erinevaid sõidurežiime, nii et off-road auto see pole. See versioon on sõiduiseloomult disainitud äärmiselt rahulikuks, nii et kohalt äravõtt või suurematel kiirustel kiirendamine on selgelt mitte-äkilised ja „särtsuvabad“. Siin videos on hübriidne auto see punakam:

Ja see versioon on ka erakordselt vaikne – ka suurel kiirusel sõites kannatab autos rahulikult sosistada, heliisolatsioon on saanud korralik. Kõrgusele vaatamata püsis auto kenasti käänulistel juppidel joonte vahel. Kliirens on 4x2 versioonil vaid õige pisut madalam: 20,9 cm.

Ja siis on veel olemas 100hj versioon, millel lisaks bensiinipaagile olemas ka LPG-balloon. See auto tarbib LPG-d 8,1 liitrit sajale.

Välimus

Auto välimus on võrreldes eelmiste seeriatega teinud läbi kapitaalse uuenduse. Olgu või esiotsa märksa kitsam esitulede signatuur ja kitsamad küljeaknad või külgedele tekkinud plastist kriimustuste eest kaitsvad maasturitele omased kaitseelemendid:

Uus Dacia Duster

Dacia signatuur moodustab esituledega ühtse terviku ning ka tagatulede kujundus on selgelt inspireeritud tootja Y-logost.

Uus Dacia Duster

Valmistatud on see riba LyondellBaselli keemikute loodud materjalist nimega Starkle, milles on ligi 20% ulatuses ringlussevõetud ainet. Materjali koostis sisaldab valgeid osakesi, mis annavad sellele värvitud välimuse.

Auto sisemuses leiame Dacia vasekarva Y-signatuurid uste sisekülgedel ja armatuuril. Tootja rõhutab, et kõik istmematerjalid on pestavad.

Juhiabisüsteemid

Uus Duster on saanud endale juurde ka üsna palju juhiabilisi, millest varem selle tootja autod puhul vaid unistada võis. On tekkinud numbrimärkide lugemine, on tekkinud jalakäijate tuvastamine koos hädapidurdussüsteemiga, on rajalhoidja ja automaatne tulede lülitus.

Muidugi ka konditsioneer ja püsikiirusehoidja, kuid paraku veel mitte adaptiivne. Kusjuures, püsikiirusehoidik on olemas alates Expressioni varustustasemest.

Uus Dacia Duster
Uus Dacia Duster
Uus Dacia Duster

Puutetundlik multimeediadisplei on masinal 10,1-tolline, see on kergelt suunatud juhi poole. Positiivne on see, et Elis kohutuslikuks muudetud kiiruseületuse helisignaali saab nüüd spetsiaalse roolist vasakul armatuuril oleva nupu abil iga sõidu alguses välja lülitada.

Autol on Here’i navigatsioonisüsteem ning telefoni saab süsteemiga ühildada ka juhtmevabalt.

Mitmel pool sisemuses leiab spetsiaalseid YouClip adaptereid, mille külge saab kinnitada näiteks Dacia enda pakutava koti või juhtmevaba laadimist sisaldava mobiilihoidiku:

Uus All Road Info süsteem, tähendab seda, et keskekraanile kuvatakse mitmesuguseid maastikusõidul eriti kasulikke andmeid, nagu näiteks külgsuunaline kalle ning üles- ja allamäge kalle.

Mahutavus

Ruumi selles 4,34 meetrit pikas autos muidugi on. Nii pagasiruumis (517 liitrit), mille põrand on mõnusalt kõrgele tõestatud, kui tagumise rea istujate põlvede tarvis:

Varustustasemeid on autol neli:

Uus Dacia Duster

Hinnad Eestis saavad alguse aga nii madalalt kui 17 790 eurot:

Uus Dacia Duster

Mille kallal Dacial veel kindlasti vaeva tasuiks näha, on auto sisepinnad: need on pea 100-rptsendiliselt kõva plast kõikjal (välja arvatud kahe istme vahel olev käetugi). Ja ma ei tea, kas asi oli meis, aga suutsime proovisõidul ära lõhkuda nii pagasiluugi sulguri (see lihtsalt ei lukustunud enam) kui ühe ventilaatori ava (mille ribid enam ei liikunud) - nii et koostekvaliteet võib olla küsimärk.

Aga kõige muu osas: selle raha eest saab väga palju autot, kasutusmugavusi ja väga suure näitajaga kliirensi. Päris hea jätk sellele mudeliseeriale.

Ajakirjaniku sõidukulud Poola tasus Dacia

Jaga
Kommentaarid