Metsistunud kasse peetakse üheks probleemseimaks võõrliigiks, mis ohustab tuhandeid teisi looduses elavaid liike. Uue kinnituse sellele andsid Kuuba eksperdid, kes süüdistasid hulkuvaid kasse haruldaste krokodillide murdmises. Nagu märgiti ajakirjas Herpetology Notes avaldatud artiklis, elavad krokodillid liigist Crocodylus rhombifer vaid mõnel Kuuba saarel. Loodusesse on neid jäänud hinnanguliselt 3000.

Liikide väljasuremisest päästmiseks hakati neid krokodille spetsiaalselt kasvatama spetsiaalsetes krokodillifarmides. Näiteks Zapata Swamp Crocodile Breeding Farm laseb igal aastal loodusesse umbes 500 noort krokodilli. Kuid 2022. aasta sügisel toimus seal tõeline veresaun, milles hukkus 145 neljakuust krokodilli. Töötajad kahtlustavad metsikute kasside kuritegu, kes olid sinna varem hiirtega võitlema toodud.

Krokodillide pooleldi ära söödud korjused leiti noorte loomade puuride lähedusest ja aedikutest. Kasside osalusele viitasid iseloomulikud jäljed maapinnal ja karvad aedikutel. Nagu autorid märgivad, on see esimene registreeritud juhtum, kus kassid on Kuubal krokodille tapnud.

Pärast juhtunut rakendati krokodillide kaitseks täiendavaid meetmeid ning süüdlase tuvastamiseks paigaldati tallu kaamera. Peagi jäädvustas see kassi külaskäigu aedikusse, kus varem peeti noori krokodille. Ilmselt on aedikuid rüüstanud kasse rohkem, kuna üks kass ei jaksanud nii palju krokodille tappa. Seejärel pani farm püsti mittesurmavad kassilõksud, mille abiga tabati seitse karvast kurjategijat, kes viidi kaugemale ja lasti uuesti vabadusse.

Teadlased märkisid Live Science’ile antud kommentaaris, et tõenäoliselt ei hävita kassid looduses elavaid Kuuba krokodille. Farmis toimunud veresaun oli võimalik vaid seetõttu, et krokodille peeti kinnistes aedikutes, kuhu kassid kergesti sisse pääsesid. Looduslikes tingimustes on sellised rünnakud ebatõenäolised.