Arheoloogid tegid põneva avastuse Hispaania idaosas Püreneede mägedes asuvas rauaaegses kindlustatud asulas Tossal de Baltarga. Teadlased leidsid hoone, mis hävis tulekahjus umbes 2200 aastat tagasi. Sellest kirjutab Newsweek.

2200 aastat tagasi põlenud maja rekonstruktsioon.

Hoone ja asula hävisid suures tulekahjus, mis arvatavasti leidis aset 3. sajandi teisel poolel eKr. Õnnetusest on maha jäänud rikkalik leiumaterjal, sealhulgas orgaanilisi materjale. Kahekorruselisest hoonest, mille nüüd arheoloogid leidsid, avastati näiteks koduloomade säilmeid ja taimede seemneid. Ehitist ennast kasutati erinevatel eesmärkidel ja asula elanikud tegelesid mitmesuguse majandustegevusega. Hoone ülemine korrus oli jagatud toiduvalmistamise ja riidetöökodadeks. Alumisel korrusel asus tall ning laut, kust leiti nelja lamba, kitse ja hobuse säilmed, aga ka näiteks metallist ratsavarustust. Ülemiselt korruselt leiti arvukalt spindleid ja kangastelgede raskusi, mida kasutati allpool elanud lammaste ja kitsede villa ketramiseks ja kudumiseks. Ülemiselt korruselt leiti ka kaera- ja odrateri, samuti mõningaid piima ja sealiha jälgi sisaldavaid kööginõusid. Arheoloogid leidsid ka rauast kirka ja kullast kõrvarõnga. Maja esimese korruse sissepääsu juurest leiti põlenud puitu ning arheoloogid oletavad, et koduloomad jäid tulekahju ajal lõksu ja hukkusid.

Tossal de Baltarga oli muistsete ibeerlaste kindlustatud asula, väljakaevamisi on seal korraldatud 2011. aastast alates.