Austraalia kooliraamatukogus seisnud Egiptusest pärit mumifitseeritud pea on tänu hoolikale teaduslikule rekonstrueerimisele saanud tagasi oma kunagise näo. On ebaselge, kuidas see muumia jõudis Graftoni keskkooli Põhja-Uus-Lõuna-Walesis, mis asub Sydneyst umbes 480 kilomeetrit põhja pool, ja selle juures oli sada aastat vaid silt, et „tegu on ehtsa Egiptuse muumiaga“.

Rekonstruktsiooni loomist juhatas kriminalist Jennifer Mann, kes on varem taastanud mitme ajaloolise isiku näod, sealhulgas tegi tema 2016. aastal rekonstruktsiooni Meritamunist, Egiptuse naisest, kelle mumifitseerunud pead hoiti Melbourne’i ülikooli anatoomia- ja patoloogiamuuseumis. Käesoleva rekonstruktsiooni jaoks skaneerisid teadlased muumia kolju, kasutades kompuutertomograafiat, et luua koljust digitaalne mudel, mis seejärel trükiti 3D-vormingus polümeervaiku, et Mann saaks luua realistliku rekonstruktsiooni.

2016. aastal rekonstrueeris Mann Meritamuni-nimelise Egiptuse naise välimuse.

Austraalia ja Itaalia ülikoolide skaneeringud ja analüüsid näitasid, et pea kuulus naisele, kes oli surma hetkel 50–60-aastane. Mumifitseerunud pea külge kinnitatud kullatäpid näitasid, et naine elas Egiptuses kreeka-rooma perioodil (332 eKr – 395 pKr), mil mumifitseerimisprotsessis kasutati lehtkulda. Manni rekonstruktsioonil kannab naine hellenistlikul perioodil moes olnud tüüpilist soengut. ABC teatel annetati mumifitseerunud pea koolile 1915. aastal. Kingi tegi üks kohalik elanik. Kool kasutas pead varem õppevahendina, kuid kui kool soovis pead Egiptusele tagastada, siis Egiptus keeldus. Samuti ei tahtnud pead Sydney muuseum.

Kui Mann sai kolju 3D-printeriga prinditud, siis lisas ta silmade ja kudede sügavuse markerid, mis põhinesid tänapäevaste egiptlaste uurimisel. Seejärel lõi ta markerite ümber lihaskoe ja kasutas valemeid, et hinnata pehmete kudede omadusi, mida saab määrata kolju mõõtmete järgi. Näiteks nina rekonstrueeriti kolju ninaava ümber oleva luu nurkade ja ava enda mõõtmiste põhjal. Muumia suu oli tõsiselt kahjustatud, nii et Mann tegi selle struktuuri kindlaks pärast kohtuodontoloogide või hambaarstidega konsulteerimist.

Alguses pani Mann paika markerid.

Järgmine samm oli naha loomine. Seejärel andis Mann talle ajastule omase välimuse, lisades Fayumi muumia portreede põhjal Egiptuse kreeka-rooma perioodist pärit soengu ja kõrvarõngad. Skulptuur kaeti lõpuks pronksikarva vaiguga, kuna teadlased ei suutnud aimata naisterahva nahatooni.

Manni taastatud naine oli surres 50- kuni 60-aastane.

Manni järgmiseks projektiks on Herculaneumist leitud pealuude nägude rekonstrueerimine. Herculaneum hävis sarnaselt Pompeiga 79 pKr Vesuuvi purskes.