Soome toitumissoovitused ei sisalda nõuandeid mulla mikroobide mitmekesisuse kohta, millel on märkimisväärne kasu tervisele ja mis praegu paljude soomlaste seedesüsteemis puudub.

See võib olla üks tegur paljude tänapäeva terviseprobleemide taga, leiavad teadlased, ja toitumissoovituste muutmisel võib olla positiivne mõju.

„Soolestiku mikroobide tasakaalustamatust on seostatud muu hulgas rasvumise, südame-veresoonkonna haiguste, diabeedi, põletikuliste soolehaiguste, kesknärvisüsteemi häirete ja allergiatega,“ seisab Soome Loodusvarade Instituudi ja Tampere ülikooli teadlaste pressiteates.

Kui mulla otsene söömine võib olla ohtlik mikroplasti, bensiinitoodete ja ravimijääkide võimaliku sisalduse tõttu, siis maheköögiviljad sisaldavad tavaliselt mitmekesiseid mullamikroobe.

„Kirjanduse otsing ei leidnud ühtegi uuringut, milles vabatahtlikud oleksid tahtlikult tarbinud ohutut ja testitud pinnase mikrobiootat tervise edendamiseks. Uuringud on keskendunud rohkem mulla allaneelamise riskidele kui selle kasulikkusele, mis viitab kriitilisele uurimislüngale,“ ütles teadlane Marja Roslund.

Täiskasvanute soolestikus on umbes 1,5 kg soolestiku mikroobe, mida on tuhandeid erinevaid tüvesid. Probiootilised tooted sisaldavad tavaliselt ainult ühte või kahte ning ei asenda mikroobide mitmekesisust, mis tänapäeva toidutootmises kaotatakse.

Uurimisülevaates leiti, et perekondades, kus isegi üks inimene teeb aiatööd, on soolestikus palju suurem mikroobide mitmekesisus.

Samas võib seda puudu jääda inimestel, kes ei söö puhtas mullas kasvatatud maheköögivilju.