Singapuri teadlased lasksid kõrbesse kaugjuhitavate küborg-prussakate armee, et testida neid tulevaste otsingu- ja päästemissioonide jaoks.

Uuringus, mida pole veel eelretsenseeritud, leiti, et umbes 20 Madagaskari prussakat, kes varustati pisikeste arvutipõhiste „seljakotikestega“, liikusid karjana üle liivalademe, vahendab Independent. Küborg-prussakad on elusad prussakad, mis on varustatud tehnoloogiaga, mille abil saab neid juhtida.

Singapuri Nanyangi tehnikaülikooli teadlased suutsid prussakatele edastada käsklusi, andes neile teada, millises suunas liikuda. Need käsud edastati seljakottidest prussakate meeleorganitesse putukate tundlate mõlemal küljel asuvate elektroodide kaudu. Kuigi teadlased suutsid prussakaid vasakule või paremale suunata, said prussakad ka ise takistusi vältida, nagu nad tavaliselt teevad. Teadlased dokumenteerisid mitmeid juhtumeid, kus kogemata selja peale kukkunud prussakad aidati teiste poolt püsti.

Kuigi teadlased on seni laialdaselt dokumenteerinud putukate muutumist küborgideks, on selliste paljudest küborgist koosnevate süsteemide sülemi käitumise demonstreerimine olnud keeruline. Neid probleeme lahendades on teadlased välja töötanud uue sülemiga navigeerimise algoritmi, mida küborg-prussakad peavad järgima.

Uuringus märgitakse, et 20 prussaka hulgas leidus üks liider ja ülejäänud läksid tema järel. Kui juht teab sihtkohta, siis järgijad teavad ainult oma naabrite suhtelisi positsioone.

Teadlased leidsid, et sülemil oli kõrbes liikudes mitmeid huvitavaid omadusi. Uus algoritm vähendas näiteks prussakate takerdumist mingitesse tõketesse. Teadlased leidsid ka, et lähestikku asuvate prussakate omavaheline suhtlus võib aidata lõksu sattunud küborgil keerulisest olukorrast pääseda.

Teadlased loodavad, et sellist parve saaks kunagi kasutada looduskatastroofide järel otsingu- ja päästeoperatsioonidel.