Jaapan on pakkunud Ameerika Ühendriikidele kuusõidukit - vastutasuks reserveeritud koha eest sõidukis. NASA sõnul on kaks riiki kokkuleppele jõudnud.

NASA ja Jaapani valitsuse vahel sõlmitud uue lepingu kohaselt projekteerib, arendab ja käitab Jaapani Kosmoseuuringute Agentuur (JAXA) suletud sõidukit nii mehitatud kui ka mehitamata Kuu missioonideks. NASA teostab seejärel järelevalvet käivitamise ja kohaletoimetamise üle, samas kui Jaapani astronautid osalevad sõidukis kahel maa-uurimismissioonil.

Jaapani survestatud sõiduk tähistab olulist sammu edasi Kuu missioonidel. Space.comi andmetel on riik viimased aastad töötanud sellise sõiduki väljatöötamise nimel koos Toyota ja Mitsubishi Heavy Industriesiga.

Toyota pakkus möödunud aastal välja sõiduki esialgsed mõõtmed - peaaegu kuue meetri pikkune, viie meetri laiune ja nelja meetri kõrgune Rover on umbes sama suur kui kaks kõrvuti pargitud minibussi. Kabiin ise pakub mugavat aset kahele astronautile, kuigi hädaolukorras saab sinna mahutada neli inimest.

Roveris saavad elanikud viibida kõigega, mis vajavad, kuni 30 päeva korraga. Sees olles saavad astronaudid mugavalt liikuda - kuigi umbes 16,6 protsendi juures Maa gravitatsioonist.

„See on mobiilne elupaik,“ ütles NASA administraator Bill Nelson eilsel pressikonverentsil koos Jaapani ministri Masahito Moriyamaga, kirjeldades seda kui kohta, kus astronaudid saavad elada, töötada ja navigeerida Kuu pinnal.

Jaapani sõidukit saab kaugjuhtida, kui astronaudid ei ole kohal, ja see jääb pärast tarnimist 10 aastaks tööle.

„Tähtede poole püüdlemist juhivad rahvad, kes uurivad kosmoses avalikult, rahumeelselt ja koos... Ameerika ei käi enam üksi Kuu peal,“ lisas Nelson.

Kuu pinnal on käinud kokku 12 astronauti, kes on kõik ameeriklastest mehed. Kui USA naaseb Kuule NASA Artemis-missiooniga, on see ka esimene kord, kui Kuule maandub naine ja mitte-valgenahaline inimene.

Artemis III puhul maanduvad esimesed kaks inimest üle 50 aasta Kuule kas 2026. aasta lõpus või 2027. aasta alguses. Artemis IV missioon on praegu kavandatud mitte varem kui 2030. aastal. Samal ajal püüab Hiina oma astronaudid 2030. aastal Kuu pinnale maandada.