Telia Teadmistetanner on festivali oluline osa, kuna veebikeskkond hõlmab endas ka palju varjukülgi. On oluline, et nii lapsed kui ka nende vanemad on sellest teadlikud, selleks et saaks rahuliku südamega keskenduda mängurimaailma positiivsetele külgedele.

„Veebis on väga palju erinevaid ohte. Olles ise neist teadlik, õnnestub väga palju teha selleks, et veebis süüteo ohvriks langemist vältida. Veebis tegutsevad küber- ja seksuaalkurjategijad, kelmid ning teised halbade kavatsustega kasutajad, kelle eesmärk on ühel või teisel viisil haiget teha. Lisaks levib veebis palju viiruseid ja pahavara, millega võivad nakatuda nii kontod kui seadmed. Ka mängukeskkonnad ei jää mitte ühestki ohust puutumatuks. Mängukeskkonnas võib kuluda päris raha või võidakse langeda võõraga suheldes seksuaalse vägivalla ohvriks. Kuigi mängukeskkonnas on ka väga palju positiivseid asju, näiteks õpitakse lahendama erinevaid situatsioone ja probleeme, areneb loogiline, põhjus-tagajärg seostel põhinev mõtlemine, siis liigne erkaaniaeg võib ka põhjustada vaimse tervise probleeme ja kehaline areng jääb tahaplaanile,“ räägib festivalil lavale astuv veebipolitseinik Anna-Liisa Kreitsman.

Ühed olulisemad meeldetuletused turvaliseks internetikäitumiseks on:

  • Ära jaga kunagi endast paljastavaid pilte ja videoid

  • Ära kasuta kunagi liiga lihtsaid ja samu paroole

  • Ära ava võõraid faile ega kliki kahtlastele linkidele

  • Ära avalda kunagi võõrale oma isiklikke andmeid

  • Ära usalda internetis juhututtavat

Näpunäiteid lapsevanematele:

Tihti on lapsed täna veebikeskkonnas targemad kui nende vanemad, kuid neil puudub veel paljuski tagajärgedele mõtlemise oskus ja tahe. Oluline on luua lapsega usalduslik suhe, et ta julgeks rääkida, kui tal veebikeskkonnas midagi juhtub. Siin on abiks: https://www.targaltinternetis.ee/lapsevanematele/ veebileht, kust leiab palju kasulikku informatsiooni. Kui soetad lapsele oma nutiseadme või arvuti, on selle turvaline kasutamine sama oluline kui hambapesu või lugema õppimine. Õpi, avasta ja arene koos lapsega. Ja mis kõige tähtsam – ole talle veebisuhtluses eeskujuks!

Telia Teadmistetandri programmis räägitakse lisaks küberturvalisuse teemale veel videomängude sõltuvusest, vaimsest ja füüsilisest tervisest, mängude arendamisest ja veel paljudest muudest kasulikest ja harivatest veebimaailma teemadest.

PIXO Fest on kogupereüritus, kust leiab igas vanuses külastaja endale midagi sobivat. Huvilisi on oodata kuni 4000, mille hulgas LAN võrgupeole pääseb vaid 100 kiiremat.

Täname:

Anna-Liisa Kreitsman

Veebipolitseinik

Ida-Harju politseijaoskond

Põhja prefektuur

Politsei- ja Piirivalveamet

Lisainfo:

Veebileht: pixofest.ee