Vähesoolane toit võib tunduda igava või mitte väga maitsvana, kuid see võib aidata vähendada varajase surma tõenäosust. Soolaasendaja kasutamine toiduvalmistamisel on uue uuringu kohaselt seotud väiksema enneaegse surma riskiga, kirjutab CNN. Muuhulgas vähenevad südame-veresoonkonna haiguste riskid.
Uuringus osales 35 251 inimest erinevatest riikidest. Uuritavate keskmine vanus oli umbes 64 aastat ja neil oli keskmisest kõrgem risk haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse. Katsetes võrreldi umbes 100% naatriumkloriidist koosneva lauasoola kasutamist, millele mõnikord oli lisatud ka joodi, soolaasendaja kasutamisega, mis sisaldas 25–30% kaaliumkloriidi ja 60–75% naatriumkloriidi.
Teadlased leidsid, et soola asendamine viis uriini naatriumisisalduse ja vererõhu languseni.
Lisaks soola tarbimise vähendamisele, soovitavad uuringu autori proovida ka soolaasendajate või soolavabade maitseainete kasutamist. Vähesoolane toit võib alguses tunduda igavana, kuid maitsemeeled suudavad paari nädalaga sellega harjuda.