„Me vajame võimsamaid graafikaprotsessoreid. Niisiis, daamid ja härrad, ma tahan teile tutvustada väga-väga võimsat graafikaprotsessorit,“ ütles ettevõtte tegevjuht Jensen Huang 18. märtsil toimunud arendajakonverentsil uut kiipi tutvustades.

Nvidia märgib, et Blackwelli platvorm, sealhulgas sellega seotud tarkvara, on loodud ülikiire andmetöötluse jaoks, mis aitab saavutada läbimurdeid suurte andmemahtude töötlemisel, mudeldamisel, elektroonilise projekteerimise automatiseerimisel, ravimite arendamisel ja kvantarvutuses.

Ka Apple, Microsoft ja Amazon arendavad tehisintellektiga kiipe, kuid Nvidia peamiste konkurentide tooted ei suuda veel võistelda isegi 2022. aastal välja antud H100 kiibi võimsuse ja efektiivsusega. H100-d on enamiku olemasolevate tehisintellektirakenduste „tuumaks“. Populaarset vestlusrobotit ChatGPT koolitati näiteks 10 000 Microsofti superarvutisse installitud Nvidia graafikaprotsessori abil.

Nvidia väidab, et Blackwelli protsessorid on tehisintellektimudelite koolitamiseks neli korda kiiremad kui eelmise põlvkonna protsessorid ja pakuvad ka 25 korda suuremat energiatõhusust.

Ettevõte kinnitab, et tema peamised kliendid, sealhulgas Amazon, Google, Microsoft, Meta, Tesla ja OpenAI, kasutavad uut kiipi pilvandmetöötlusteenustes ja oma tehisintellekti arendustes.

1993. aastal Silicon Valleys asutatud Nvidia oli algselt tuntud kui graafika töötlemiseks (eelkõige arvutimängude jaoks) sobivate mikrokiipide tootja, hiljem tehti panus tehisintellektile, investeerides Nvidia protsessorite lisafunktsioonidesse juba ammu enne seda, kui tehnoloogia laialdaselt populaarseks sai.

Ettevõtte aktsia hind on viimase aasta jooksul tõusnud 240% ja selle turukapitalisatsioon ületas sel aastal kahe triljoni dollari piiri, mis teeb sellest USA väärtuselt kolmanda ettevõtte Microsofti ja Apple’i järel.