Renault Scenic E-Tech Electric

Teeme alustuseks selgeks, mida tähendab Scenic. Kõla põhjal võiks ju arvata, et jutt käib eriti heast vaatest või tegevuskohast. Renault ise on oma kunagise 1996. aasta esmamudeli puhul öelnud, et see on lühend väljendist „Safety Concept Embodied in a New Innovative Car“ - ehk et jutt käib innovatiivsusest ja turvalisusest.

Olgu kohe ära märgitud ka see, et auto võitis eelmisel nädalal Genfis COTY Euroopa žürii silmis 2024 Aasta Auto tiitli - nagu ka esimese põlvkonna Scenic 1997. aastal.

 Renault Scenic E-Tech Electric

See, et uus Scenic on tähelepanuväärne auto mitmes mõttes, sai selgeks juba mullu septembris Münchenis. Kõige muu seas on tegemist sõna otseses mõttes väga meloodilise autoga - selle kohta on meil video päris artikli lõpus.

Valguse läbilaskvust saab muuta

Pole kahtlust: selle mudeli puhul suudab enim muljet avaldada katus. Nimelt on kõrgema varustustasemega variantidel (Eestis müügile tulevaist Iconic) olemas Saint-Gobaini valmistatud panoraamkatus, mis valmistatud vedelkristall-tehnoloogiaga (PDLC-de ehk polümeeride dispergeeritud vedelkristallide).

Nime kannab see katus Solarbay ning selle valguse läbilaset saab muuta nii häälkäskluste abil kui nuppu edasi-tagasi vajutades. Ehk et tavapärase katuseluugi edasi-tagasi liigutamise abil liigutatakse eri segmentide hämarust ja tumendatust. Auto roolis olles näeb see välja nii:

Päris võimas mootor ja veel võimsam sõiduulatus

Teine oluline märksõna selle elektriauto puhul on sõiduulatus. Märtsikuiste Marbella palmide all näitab selle auto täislaetuna sõiduulatuseks koguni 620 kilomeetrit.

Täpsemalt tuleb auto kahes mootori- ja akuvalikus.

Võimsam neist on 160 kW (220 hj, pöördemomendiga 300 Nm) elektrimootoriga, mida toidab 87 kWh aku.

Tagasihoidlikum on näitajatega 125 kW (170 hj, 280 Nm) – selle auto sõiduulatus on kuni 430 km ja aku mahutavus 60 kWh.

Vaade kapoti alla:

 Renault Scenic E-Tech Electric

Kiirendus sajani on võimsamal mootoril 7,9 sekundit ehk ei midagi erilist. Sõidurežiime on autodel neli, nende seas Sport ja Eco. Valitud režiimile vastaks kohendub ka salongi sisevalgustus.

Renault rõhutab, et auto mootorid ei sisalda haruldasi muldmetalle. Auto akud koosnevad 12 moodulist ja neist igaüht on võimalik eraldi välja vahetada.

Laadida saab seda maksimaalselt 150 kW laadijaga ning Google Mapsi abil saab määrata laadimispunkti saabumise aja, et viia aku laadimiseks optimaalse temperatuurini (25 kraadi). Pidurdusenergia kasutamise ulatust laadimisel saab reguleerida rooli taga oleva kahe laba abil – regeneratiivpidurduse tasemeid on neli ja vbalitud taset on näha näidikutedispleil.

Mobilize pakub autole ka 22kW laadimisterminali nimega Powerbox, mille abil saab muuhulgas jälgida tarbimist ning kaugjuhtimisega oma sõiduki laadimist alustada või lõpetada. Powerboxil on ka ülekoormuse vastane süsteem, mis vähendab automaatselt tarbitavat elektrienergiat, kui mitu muud seadet majas kasutavad samal ajal märkimisväärsel hulgal elektrit.

Tagaistujate hea elu

Renault disainerid on selle mudeli puhul teinud tublisid saavutusi ka selles osas, et niigi korralikust teljevahest (2,78 m ehk 10 cm rohkem kui Megane E-Tech Electricul, Arkanal näiteks teljevahe 2,72 ja Cliol 2,58m), on maksimum välja pigistatud.

Ühelt poolt on autol väga lühike esi- ja tagaülend ning rattad on viidud nii lähedale kere nurkadele kui vähegi võimalik. Teisalt pole koonerdatud tagaistujate põlveruumiga ning seda on jagatud nii, et tõesti piisab ka täiskasvanud mehele:

 Renault Scenic E-Tech Electric

Tagumise istme reisijate mugavusele annab lisa seljatoest allatõmmatav käetugi. Sellel on kummagi reisija juures kaks pööratavat tuge, hoiuruum nutitelefonide ja tahvelarvutite jaoks, lahtikäivad alused ekraanide mugavaks vaatamiseks, kaks topsihoidjat ja kaks USB-C pistikupesa.

Lisaks on jäänud veel ka ruumi korraliku 545-liitrise pagasiruumi tarvis.

Linnamaasturi välimus

Auto välimus langeb igati kokku sellega, milleks ta loodud on: igapäevasõitudeks mõeldud keskmise suurusega praktiline elektriline pereauto.

 Renault Scenic E-Tech Electric

Väljavõte Renauilt enda kirjeldusest selle iseloomustamiseks: „Sõiduki profiilis põimuvad lai kumerus ja teravad servad. Vööjoon libiseb tagumiste kolmnurkakende äärtele, rõhutades dünaamilist siluetti ja lisades jõulisust tagumiste rataste ümber. Uksealuse kilbid, rattakoopa pikendused ning eesmised ja tagumised kaitseplaadid rõhutavad sõiduki enesekindlat isikupära. Aerodünaamikat ja jõulist välimust täiendavad katusereelingud, mis on olemas kõigil varustustasemetel ja sobivad täiuslikult perede vajadustega.“

Ring ümber auto videopildis:

Tasub kindlasti ära märkida, et lukustatult on auto ukselingid tasapinnaga tasa:

All on mudelil 19- või 20-tollised alumiiniumveljed, mille tootnud Oracle. Esprit Alpine varustustasemel on 20-tollised veljed kaetud mustade teemantikujutistega suitsuse lakiga.

Esikülg on elektriautole igati kohane ning sealt leiame Renault uue esilaternate mustri. Logo on võre peal vertikaalselt, üksteise peale asetatud väikeste teemantrombide hulgas, mis ilmuvad või kaovad olenevalt valgusest ja nurgast. Mustrid sulanduvad iluvõre ülaosas asuvatesse esituledesse, luues kõrgtehnoloogilise efekti. Päevatuledes olevad kaks poolikut teemantikujutist on taaskord paigutatud maksimaalselt servadesse, et kaasliiklejail auto laiusest hämaral ajal hea ülevaade tekiks. Auto tagumistel suunatuledel on dünaamiline animatsioon, mis kulgeb keskelt väljapoole.

 Renault Scenic E-Tech Electric

Auto on 4,47 meetrit pikk ja koormavaba masina kliirens on 14,5 cm. Pöördereaadius on 10,9 meetrit, mis on üsna tavapärane näitaja.

 Renault Scenic E-Tech Electric

Renault Scenic E-Tech Electric on saadaval kuues kerevärvis: Flame Red, Night Blue, Star Black, Glossy Schist Grey, Satin Schist Grey (ainult Esprit Alpine varustustasemel) ja Pearl White. Minu absoluutne lemmik oli punane – see toon koostöös musta värvi detailidega toimis selle mudeli puhul eriti hästi.

Kuulsad helid ja nahavabad pinnad

Auto helisignatuurid on kirjutanud kunagine tuntud helilooja Jean-Michel Jarre. Jutt käib kahte tüüpi helidest: VSP (Vehicle Sounds for Pedestrians), mis hoiatavad inimesi, et auto läheneb, kui see liigub kiirusega alla 30 km/h ja tervitusheli jada (mis kostub autosse istudes). Näiteks töödeldi autole sobivaks pala „Crystal Garden“ - lugu artisti viimaselt albumilt Oxymore. Lisaks töötati välja viis kuulamisrežiimi, et optimeerida heli esitamist vastavalt kuulatavale allikale.

Proovisime järele: madalal kiirusel liikudes teeb auto sellist tõesti meloodilist häält:

Nahka auto sisustuses ei kasutata, küll aga pärnapuitu armatuurlaua ja uksepaneelide viimistluses.

Juhi näidukutedisplei on saanud uue graafika, mis viitab samuti teemanditest saadud inspiratsioonile. Auto näidikutedisplei ja multimeediaekraan on vägagi sarnane juba turul oleva Renault Australi omale- need moodustavad ühise terviku, on hästi integreeritud armatuurlauda on kergel suunaga juhi poole.

Kokpit koosneb kahest seotud L-kujulise konfiguratsiooniga pinnast: horisontaalsest TFT-ekraanist armatuurlaual (321 cm2, diagonaalselt 12,3 tolli, 1920 x 720 pikslit) ja vertikaalsest puuteekraanist konsooli keskel (453 cm2, diagonaalselt 12 tolli, 1250 x 1562 pikslit).

Mis tuleb Eestisse

Eestisse saabuvad esimesed testautod lähinädalatel - masinad on juba Varssavis kohal ja neile keritakse numbrimärke külge.

 Renault Scenic E-Tech Electric

Müügile tulevad meil varustustasemed Tecno ja Iconic ning hind jääb vahemikku 44 590 eurot ja 53 090 eurot.

Jaga
Kommentaarid