Juhtum on seda segasem, et Sillamäe linnajuhid üritasid alguses enda väljastatud raieloa sisu igati saladuses hoida ning siiani on selgusetu seegi, kuidas valiti välja raieõiguse saanud ettevõte. Forte kommentaaripalvetele pole linnavalitsuselt laekunud silpigi. Keskkonnaühendused on saanud aga soovituse pöörduda teemaga kaitsepolitseisse.

Esimesed märgid sellest, linnapargis on midagi toimumas, ilmnesid juba veebruari alguses.

„Sõbra neiu elab Sillamäel, käis iga päev koeraga õhtuti ranna ääres jalutamas. Öösel koju tulles koer oksendas. Hommikul läks uurima, jalakäijate tee oli õliplekke täis. Ta helistas oma noormehele, tema omakorda mulle,“ meenutab Fortele toimunu avalikkuse ette toonud, üldse mitte kaugel Narvas elav Andres Pent.

Mees siirdus asja lähemalt uurima ja avanenud pilt oli enam kui hämmastav: julm lageraie mere ääres keset linna! Asub see 23,7 hektari suurune ala siin:

Sillamäe Merepark

Üsna kohe tekkis ka kahtlus, et ületatud on raieloaga ettenähtud mahte. Ehk et et saadud oli mitteametlik info, mille kohaselt oli luba raiuda vaid üksikuid tormist kahjustada saanud puid.

Paraku tabas Andres Pendi kaamera parki, kus näha virnades täiesti terveid puid, leppadest lagedaks raiutud alasid ja – selgituseks määrdunud koera juhtumile – ohtralt õlilaike teedel.

„Mina ei näinud virnades ühtegi haiget puud,“ raiub Pent. Siin on üks mehe videotest:

Töömehed talle sündmuskohal dokumente näitama ei nõustunud. Linnavalitsuselt ta vastust ei saanud.

„Võtsin ka ühendust politseiga, nemad vastasid, et ei tegele sellega, saatsid edasi keskkonnaameti numbrile. Keskkonnaamet vastas, et nemad ei võta taotlusi vastu telefoni teel, ning saatsid edasi riigi telefoni numbrile. Mitte keegi neist sinna kahe nädala jooksul kohale ei tulnud,“ rääkis Pent.

Mida räägib salastatud raieluba?