Aprillis saab inimkond jälgida haruldast astronoomilist nähtust - komeedi möödumist Päikese lähedalt täieliku päikesevarjutuse ajal. Live Science’i andmetel toimub see 8. aprillil.

Kuradikomeedina tuntud komeet 12P/Pons-Brooks on umbes 17-kilomeetrise läbimõõduga ja liigub ümber Päikese elliptilisel orbiidil, tehes täistiiru umbes kord 71 aasta jooksul. Päikesele lähenedes kaotab selle jäine kest stabiilsuse ja komeet paiskab kosmosesse jää ja gaasi segu, mida tuntakse krüomagma nime all. Varaste vaatluste ajal meenutasid krüomagmapursked sarvi, mistõttu astronoomid andsid komeedile hüüdnimeks „kuradikomeet“.

12P läheneb Päikesele eeldatavasti 24. aprillil, seejärel hakkab ta liikuma vastupidises suunas. 8. aprillil toimuva täieliku päikesevarjutuse ajal on komeet nähtav isegi läbi amatöörteleskoopide ja võimsate kaameraobjektiivide. Tõsi, paraku on seda näha ainult Põhja-Ameerika teatud piirkondade elanikele.

Märgitakse, et astrofotograafid - kosmiliste nähtuste pildistamise fännid - ootavad juba põnevusega võimalust jäädvustada ühele pildile nii täielik päikesevarjutus kui ka särav komeet Päikese lähedal. Kui komeet peaks välja saatma järjekordse krüomagmapuhangu, on seda võimalik näha isegi palja silmaga.