Miljardär Elon Musk süüdistab ChatGPT vestlusroboti loojaid OpenAI-d avatud platvormi ja mittetulundusühingu ideaalide reetmises. Ja ta esitas kohtusse nende vastu hagi.

Musk asutas OpenAI, kuid lahkus ettevõttest 2018. aastal erimeelsuste tõttu tegevjuhi Sam Altmaniga. Reutersi andmetel on erimeelsused praeguse juhtkonnaga jõudnud nii kaugele, et sundisid miljardäri endiseid partnereid kohtusse kaebama.

Hagis väidetakse, et OpenAI oleks pidanud algusest peale oma tehnoloogia jätma kõigi jaoks avatud lähtekoodiga. Kuid pärast koostööd Microsoftiga sulges startup juurdepääsu ja muutus tarkvarahiiglase de facto tütarettevõtteks.

Ärimees eelistaks, et OpenAI jääks mitte ainult sõnades, vaid ka tegudes mittetulundusühinguks ning selle platvorm jääks kõigile kättesaadavaks. Vastasel juhul peab Elon Musk vajalikuks Altmani ja OpenAI ettevõtte esialgsete kokkulepete rikkumise eest kohtu kaudu vastutusele võtta. Musk meenutas ka, et Altman tagandati eelmisel aastal OpenAI tegevjuhi kohalt, kuid Microsoft sekkus tema töökoha päästmiseks. Veelgi enam, tehnoloogiahiiglane sundis ametist lahkuma juhatuse liikmed, kes üritasid ChatGPT arendajat vallandada.