Elon Musk teatas, et esimene patsient, kelle ajju paigaldati Neuralinki kiip, on operatsioonist taastunud ja suudab nüüd mõttejõul juhtida arvutihiire kursorit. Operatsioon ise toimus jaanuari lõpus.

„Progress on hea ja patsient näib olevat paranenud ilma igasuguste kõrvalnähtudeta, millest me teadlikud oleme. Patsient saab mõtete abiga ekraanil hiirt liigutada. Järgmine etapp on klikid,“ tsiteeris Muski The Independent.

Muski sõnul põeb katsealune haigust, mille tõttu ta ei saa oma jäsemeid liigutada. Tulevikus võimaldavat see mitte ainult juhtida elektroonikaseadmeid, vaid taastada ka jäsemete liikuvust, võidelda depressiooniga, taastada kuulmist ja tõhustada aju tööd.

Neuralink Musk sai loa inimestele kiipe paigaldada eelmisel suvel pärast seda, kui ahvide peal tehtud katsed näitasid, et tehnoloogia töötab. Ajuimplantaadiga loomad istusid näiteks toolil ja mängisid arkaadmängu Pong, kasutades joysticki oma mõtete jõuga.

Neuralinki projekt käivitati 2016. aastal, 2023. aastal hinnati ettevõtte väärtuseks 5 miljardit dollarit. Samas ei pretendeeri Muski firma ainus: startup Synchron implanteeris inimesele aju-arvuti liidese, mis võimaldab juhtida elektroonikaseadmeid mõttejõuga.