Hinnanguliselt pääses 127 000 tonni gaasi välja, kui gaasipurunemise tagajärjel puhkes tulekahju, mis kestis üle kuue kuu.

Metaan on palju tugevam kasvuhoonegaas kui süsinikdioksiid.

Ettevõte, kellele puurauk kuulub, eitab, et „märkimisväärne kogus“ metaani lekkis.

„Lekke ulatus ja kestus on ausalt öeldes ebatavaline,“ ütles ÜRO rahvusvahelise metaaniheitmete vaatluskeskuse juht Manfredi Caltagirone. „See on äärmiselt suur.“

Lekk algas 9. juunil 2023, kui Mangistau piirkonnas, Edela-Kasahstanis asuvas uuringupuuraugus toimus puurimise ajal rebenemine, mis põhjustas tulekahju, mis kestis aasta lõpuni.

See saadi kontrolli alla alles 25. detsembril 2023. aastal. Kohalikud ametivõimud ütlesid BBC-le, et praegu tehakse töid puuraugu tsemendiga sulgemiseks.

Maagaas koosneb peamiselt metaanist, mis on inimsilmale läbipaistev gaas.

Kuid kui päikesevalgus läbib metaanipilve, tekib sellest ainulaadne sõrmejälg, mida mõned satelliidid suudavad jälgida.

Seda konkreetset metaanileket uuris esimesena Prantsuse geoanalüütikafirma Kayrros. Nende analüüsi on nüüdseks kinnitanud Madalmaade kosmoseuuringute instituut ja Valencia Polütehniline Ülikool Hispaanias.

Satelliidiandmeid vaadates leidsid teadlased, et metaani kõrgeid kontsentratsioone oli näha 115 korral juunist detsembrini.

Nende näitude põhjal järeldasid nad, et sellest ühest puurkaevust pääses välja 127 000 tonni metaani. See võib teha sellest suuruselt teise inimtekkelise metaanilekke, mis on kunagi registreeritud.

Kuigi satelliidinäitusi võivad mõjutada välised tegurid, nagu näiteks pilvkate, on teadlased öelnud, et nad on „täiesti kindlad“, et suures koguses metaani pääses sellest üksikust kaevust välja.

„Me tuvastasime metaani suitsu viie erineva metaani suhtes tundliku satelliidiinstrumendi abil,“ ütles Guanter. „Kõik need instrumendid mõõdavad metaani omamoodi, kuid me saime kõigilt neist väga ühtlasi mõõtmisi.“

Mangistau piirkonna ökoloogiaosakond kinnitas oma avalduses, et metaani kontsentratsioon õhus ületas seaduslikke piirmäärasid 10 korral 9. juuni ja 21. septembri vahelisel ajal.

Samuti teatas ta, et esialgsetele puhangutele järgnenud tundidel oli metaani sisaldus õhus 50 korda kõrgem kui lubatud.

Kuid Buzachi Neft, Kasahstani ettevõte, kellele puurauk kuulub, eitab väiteid, et metaani lekkis suurtes kogustes.

Ettevõtte sõnul sisaldas puurkaev ainult „tühine“ kogus gaasi ja et mis tahes lekkinud metaan oleks põlenud, kui see puuraugust välja tuli.

Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel on metaan vastutav umbes 30% globaalse temperatuuri tõusu eest alates tööstusrevolutsioonist.