Pärast 2023. aasta majandustulemuste avalikustamist tänavu jaanuaris said Tesla juhid väga lühikese kirja, kus neil paluti hinnata oma valdkonnas absoluutselt kõigi ametikohtade vajalikkust jah/ei skaalal ning lisaks tühistati mitmed tulemustasud. Kõik see on kooskõlas Elon Muski praeguse rõhuasetusega kulude kärpimisele.

Keskmine töötasu Teslas jääb hetkel konkurentidele alla, nii on General Motorsi töölise minimaalne tunnipalk 25,25 dollarit ja maksimaalne 36 dollarit tunnis.

Siinkohal peab arvestama ka ametiühinguga kokku lepitud tõusuga: 2027. aasta septembriks on minimaalne tunnitasu seal tõusnud 30,60 dollarile ja maksimaalne lausa 42,95 dollarile tunnist.

Kuid enamikku Tesla personalist ei tundu see häirivat. Üks põhjus võib kindlasti olla 08. jaanuaril toimunud palgatõus, mille tulemusena kerkis tööliste tunnipalk 22 dollarist algajale (1. tase) kuni 39 dollarini meistrile (7. tase). Üldist olukorda ettevõtte sees see aga oluliselt ei muutnud. Rahulolu põhjused peituvad mujal.

Tesla töötajad võivad liikuda kõrgemale või madalamale tasemele kord iga poole aasta jooksul. Lisaks on neil õigus saada lisatasu iga kuue kuu järel nii isiklike saavutuste kui ka firma üldiste tulemuste põhjal.

Selle boonussüsteemi nimi on Cyber Wallet ning boonuseid määratakse nii individuaalsete töötulemuste kui ka Tesla tulemuste põhjal nende oma dogecoin-krüptorahas.

Paljude töötajate jaoks on aga konkreetsest palganumbrist tunduvalt olulisem firma asutaja Elon Muski tulevikuvisioon ning vähetähtis pole olnud ka optsioonidest teenitud tulu, sest vaatamata viimase aja aadrilaskmisele Wall Streetil on Tesla aktsia hind viimase viie aasta jooksul ikkagi mitmekordistunud.

Hetkel on Teslal üleilmselt ligi 140 000 töötajat, mida on 31% rohkem ühe teenitud dollari kohta kui näiteks konkurent General Motorsil ning seetõttu on kärped mõistetavad.

Samas kandideeris 2022. aastal Tesla vabadele töökohtadele kokku üle 3,6 miljoni inimese, mis annab tunnistust ettevõtte atraktiivsusest.

Kas koondamiste kava hakkab kahandama ka populaarsust potentsiaalse tööandjana, näitab aeg – senise praktika põhjal võib loota, et Tesla elab vahepealsed keerulised ajad kenasti üle. Huvitavad ajad on igal juhul käes!