Uurimisaparaat Juno tegi uusi pilte Jupiteri suuruselt kolmandast kuust Iost. Piltidel on detailselt näha vulkaanilist tegevust selle pinnal, teatas NASA.

Kõrge resolutsiooniga pildid jäädvustati eelmisel nädalal, kui kosmoselaev Juno lendas Iost mööda ülilähedalt - nii lähedale pole sellele ükski teine ​​kosmoseaparaat viimase 20 aasta jooksul jõudnud. Juno lähenes Iole juba detsembri lõpus, jõudes umbes 1500 km kaugusel Io pinnast, kuid see ülelend toimus üle Jupiteri kuu põhjapoolkera. Nüüd avanes NASAl võimalus pildistada ka Io lõunapoolkera.

Ainus kord, kui uurimisaparaat on Iole nii lähedale jõudnud, oli 2001. aastal. Siis lähenes NASA sond Galileo Io lõunapoolusest 180 km kaugusele.

Uued NASA pildid aitavad näha Io vulkaanilise pinna üksikasju, sealhulgas kahte tuhapilve, mis pärinevad kas eraldi vulkaanidest või, siis ühest ja samast vulkaanist. Piltidel on märke laavajärvedest, millest mõnel asuvad ka saared. Io üliaktiivne vulkaaniline tegevus on tingitud meie Päikesesüsteemi kõige suurema planeedi Jupiteri gravitatsioonijõust, aga ka planeedi teiste kuude Europa, Ganymedese ja Callisto tõmbejõust.

Kuigi Io on peaaegu meie enda Kuu-suurune, võib teadlaste sõnul Jupiteri kuu selle pinnal toimuvate pidevate pursete tõttu iga päev erinev välja näha. Uute piltide analüüsimisel loodavad astronoomid saada sügavama arusaama Io vulkaanide toimimisest ja sellest, kas Jupiteri kuu kivise pinna all eksisteerib peidetud magma ookean.