Koostöös tarkvaraettevõtte CGI Eesti tiimiga valminud ülesanded viisid teadustaibud tundmatutesse paikadesse. Esimese väljakutsena tuli võistlejatel valida 21 planeedi seast selline, mis oleks kõige sarnasem Maale. Selleks oli antud tabel planeete kirjeldavate andmetega (hinnanguline mass, raadius, pinnatemperatuur), neeldumisspektri graafikud planeetide atmosfääride kohta ja eeldatav planeeti kirjeldav materjal (kivim). Lisaks tundmatutele planeetidele olid samad andmed toodud ka Maa, Kuu ja Jupiteri kohta, et võistlejatel oleks võrdlusmoment tuntud taevakehadega. Kõige kiiremini maandus õigel planeedil roheline tiim, kes lennutas end esimesena järgmisesse saatesse.

Teises ülesandes oli tundmatule planeedile saadetud kulgur ning tiimidel tuli teha kindlaks alad, kus võiks leiduda vett. Selleks oli neil olemas orbiidilt tehtud pilt kraatrist, kuid puudus info, kuhu nad kraatris täpselt maandusid. Abiks tuli võtta planeedi tähekaart, mille keskmes asus planeedi jaoks „põhjanaelana“ käituv täht. Kulgurit sai juhtida juhtkangi abil. Kõige täpsemalt suutis tundmatus keskkonnas õige vastuseni navigeerida punane tiim ning ka neile oli kiirtee järgmisesse saatesse tagatud.

Duellis pidid oma kosmilised teadmised proovile panema sinise tiimi liikmed Rudolf ja Mari Ann. Võistlejate ülesandeks oli edastada signaal „H2O“, milleks nad said kasutada kahte laserpointerit, ASCII tabelit ning erinevaid vahendeid laserite kinnikatmiseks. Kiiremini edastas vajaliku signaali Rudolf, kes saab võistlusel jätkata, Mari Annil tuli seekord pardalt maha astuda.

Noorte tegutsemist jälgisid füüsik Aigar Vaigu, tudengisatelliit ESTCube-2 projektijuht Hans Teras ning tarkvaraettevõtte CGI Eesti kosmose ja kaugseire ärisuuna juht Sille Kraam.

„Mul oli suurepärane võimalus jälgida noorte talentide tähelendu ja nutikust kosmiliste ülesannete lahendamisel. Noorte piiritu uudishimu, nutikus, soojus üksteise toetamisel ja tiimina toimimisel annab kindla tunde, et meie tulevik on kindlates kätes,“ kommenteeris Kraam.

„Rakett69“ teadussaate võitjat ootab Eesti Teadusagentuuri poolt 15 000 euro suurune teadusstipendium. Tüdrukute tehnoloogiaring HK Unicorn Squad on pannud välja rahalised auhinnad parimale tüdrukule ja silmapaistvaimale raketlasele, kes pälvivad mõlemad 6000 eurot. Ka sel hooajal tunnustab LHV Pank võitjat enim positiivselt mõjutanud õpetajat 5000 euroga.

Saatesarja kolm parimat saavad õppima asuda Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Maaülikooli või Tallinna Ülikooli vabalt valitud erialale.

„Rakett69“ saatesari valmib Eesti originaalformaadi põhjal Eesti Teadusagentuuri ja Vesilinnu koostöös. Saatesarja kaasrahastab Eesti Teadusagentuur Euroopa Liidu toel läbi tegevuse „Teaduskommunikatsioon ja teaduse populariseerimine (TeaMe 3.0)“. Teadusvõistlus alustas ETV ekraanil esmakordselt 2011. aastal.

Järgmine osa on eetris 2. märtsil kell 19.30 Eesti Televisioonis. Kõiki episoode saab järele vaadata Jupiteri portaalist.