Bluesky, tuntud ka kui Bluesky Social, sündis 2019. aastal Twitter Inc. raames tehtud algatusest, mille eesmärk oli välja töötada nn detsentraliseeritud sotsiaalvõrgustiku protokoll, millele nüüd Bluesky platvorm on üles ehitatud.

Twitterist välja kasvanud ettevõte palkas oma esimesed töötajad 2021. aastal ja registreeriti samal aastal iseseisva avalikes huvides tegutseva äriühinguna. Ettevõtte tegevjuht on Jay Graber ning juhatuses on teiste hulgas Twitteri kaasasutaja Jack Dorsey.

Esimesed kaks aastat oli Bluesky beetaversioonis, kus registreerumine oli kättesaadav ainult neile, kellel oli kutse. Ettevõte kirjeldas oma plaane, et lõpuks saavad kõik soovijad liituda, kusjuures postituste avalik vaatamine muutub kättesaadavaks 23. detsembril 2023. aastal. Platvorm muutus avalikuks kõigile registreerunutele 6. veebruaril 2024, mil loobuti varasemast ainult kutsetele mõeldud formaadist.

Blueskysse on registreerinud juba üle kolme miljoni kasutaja.

Pealiskaudselt tundub Bluesky tuttav kõigile, kes on kasutanud Twitterit või Meta Threadsi, mille voog on täis tekstipostitusi ja pilte inimestelt, keda jälgida.

Selle all aga ehitab ettevõte seda, mida Graber nimetab „avatud, detsentraliseeritud protokolliks“ - tarkvarasüsteemi, mis võimaldab arendajatel ja kasutajatel luua oma versiooni sotsiaalvõrgustikust, millel on oma reeglid ja algoritmid. Ta võrdles seda ideed e-kirjaga, kus erinevate rakenduste nagu Gmail, Outlook ja Yahoo Mail kasutajad saavad vabalt suhelda, sest nad kõik töötavad samal aluseks oleval tehnoloogial.

See süsteem on alles töös. Seni on Bluesky ainus sotsiaalvõrgustik, mis oma protokolli kasutab.

Kasutajad saavad tellida uudisvoogu, kus algoritmid seavad esikohale kõige populaarsemad postitused üldiselt või kõige populaarsemad postitused nende inimeste seas, keda nad jälgivad. Samuti on olemas valikuvõimalused nende konkreetsetele huvialadele, näiteks teadusele või kunstile, suunatud voogude jaoks.

Kasutajad saavad lülitada isiklikke modereerimisseadeid, mis võimaldavad kas „peita“, „hoiatada“ või „näidata“ selliseid sisukategooriaid nagu alastiolek, vägivald, rämpspost ja vihagruppide ikoonid.

Amy Zhang, Washingtoni ülikooli arvutiteaduse ja tehnikaülikooli professor, on uurinud, kuidas Bluesky kasutajad reageerivad, kui neile antakse võimalus oma voogedastuse ja modereerimissüsteemide kontrollimiseks.

„See idee, et on olemas üks algoritm kõigi inimeste voogude jaoks - et on olemas üks modereerimisseade miljonite inimeste jaoks - on kuidagi võimatu ja see ei vasta paljude inimeste vajadustele,“ ütles Zhang.