Väljavaade luua tähtede võimsusega sarnane puhas energiaallikas on nihkunud palju lähemale pärast seda, kui teadlased püstitasid aatomite ühinemisel tekkiva energiahulga maailmarekordi, vahendab The Guardian.

Oxfordshire’is asuva Culhami termotuumasünteesikeskuse eksperimentaalse termotuumasünteesi reaktori Joint European Torus (JET) teadlased suutsid vaid kasutades 0,2 milligrammi kütust viie sekundiga toota 69 megadžauli energiat. See energiapuhang, mis võrdub 16,5 kg trotüüli plahvatusega, purustas 2022. aastal sama objekti poolt püstitatud eelmise rekordi, milleks oli 59 megadžauli.

Kui suures mahus termotuumasünteesienergia tootmine osutub elujõuliseks, võivad uued reaktorid kaasa tuua puhta energia revolutsiooni.

Culhami termotuumasünteesi energiakeskuse reaktor kasutab plasma (kõrgelt ioniseeritud gaaside) hoidmiseks võimsaid magnetvälju. Gaasid kuumenevad kuni 150 miljoni kraadini Celsiuse järgi, mis on umbes 10 korda kuumem kui Päikese tuum. Ekstreemsed tingimused reaktoris põhjustavad tuumasünteesi reaktsioone, mille käigus aatomituumad seovad üksteisega uusi elemente, vabastades tohutul hulgal energiat. Sellised reaktsioonid toimuvad ka tähtedel, kuid nad ei vaja nii kõrgeid temperatuure, sest nende gravitatsioon on osa töö tegemiseks piisavalt tugev.