Teame ammu, et mõned toidud on tervisele kasulikud, teised aga kahjulikud. Samas levib palju müüte ja väärarusaamu selle kohta, millisesse kategooriasse konkreetne toit kuulub. Näiteks pitsat nimetatakse halvustavalt kiirtoiduks ja seda peetakse mitte eriti tervislikuks.

Kuid uued meditsiiniuuringud näitavad, et see populaarne toit on tegelikult üsna tervislik. Ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition avaldatud artikkel kirjeldab, kuidas valkude tarbimine mõjutab vananemist. Tuftsi ülikooli teadlased kogusid andmeid 32 aasta jooksul, uurides ligi 50 000 naisterahva andmeid.

Teadlased lugesid osalejaid terveteks ja pigem vanemateks täiskasvanuteks. Naised, kes tarbisid rohkem taimseid valke – uuringus uuriti leiba, pitsat, puuvilju, köögivilju, kartuliputru, ubasid, teraviljatooteid ja küpsetisi selle nurga alt–, jäid 46 protsenti suurema tõenäosusega vananedes terveks. Nendel naiste puhul oli vähem tõenäoline, et vanemana arenesid neil sellised haigused nagu diabeet, vähk, südamehaigused ja kognitiivne langus.

Nendel, kes tarbisid rohkem loomseid valke, nagu liha, juust, piim ja mereannid, oli vanemas eas tervis halvem. Uurijad märgivad, et loomsetel valkudel oli mõõdukas seos vähemate piirangutega, kuid taimsete valkude tarbimisel oli järjepidevam seos ja tugevam kasu vaimsele ja kognitiivsele tervisele. Teadlased seostavad taimseid valke väiksema südamehaiguste ja teiste krooniliste haiguste riskiga. See soodustab head organismi funktsioneerimist, suurendades lihassünteesi. See tuleneb toiduainetest, mis sisaldavad kvaliteetseid süsivesikuid, nagu kiudained, vitamiinid ja mineraalid ning antioksüdandid.