Egiptuse võimud otsustasid taastada ühe Giza püramiidi, mis on tekitanud teadlastes pahameelt. Egiptuse turismi- ja antiigiministeeriumi teatel soovivad ametnikud rekonstrueerida Giza kolmest peamisest püramiidist uusima ehk vaarao Menkaura püramiidi esialgse välimuse.

Algselt oli püramiid väljast vooderdatud punase Assuani graniidiga umbes kolmandiku ulatuses selle kõrgusest. Aja jooksul kadus sellest üle poole. Rekonstrueerimisprojekti raames, mille Egiptus soovib koostöös Jaapaniga kolme aasta jooksul ellu viia, on plaanis püramiidi juures lebavate plokkide abil taastada algne graniitkest. Arvatakse, et need on osa voodrist, mis maha kukkus ja jäi püramiidi jalamile vedelema.

Egiptuse võimude plaane ei võetud sotsiaalmeedias hästi vastu. Rekonstrueerimiseks valmistumise protsessi kujutavate videote alla jätsid kasutajad nördinud kommentaare ja soovitasid ka näiteks „Pisa torni sirgeks ajada“ ja püramiididele tapeeti liimida.

Paljud teadlased on projekti vastu. Araabia teaduse, tehnoloogia ja meretranspordi akadeemia arheoloog ja egüptoloog Monica Hanna nimetas projekti „täiesti ebateaduslikuks“. Ta märkis eriti, et enamik püramiidi ümber asetsevaid plokke pole töödeldud, see tähendab, et egiptlased ei kasutanud püramiidi ehitamisel neid konkreetseid kive. „Seetõttu on igasugune katse püramiidi ümber asuvaid plokke töödelda räige sekkumine egiptlaste töösse, kes ei jõudnud püramiidi valmis ehitada,“ kirjutas ta.

Rekonstrueerimise vastu võttis sõna ka Giza teadus- ja tehnikaülikooli muististe restaureerimise ja konserveerimise osakonna dotsent Ibrahim Mohamed Badr, kes väljendas muret, et plokid, millel pole püramiidiga mingit pistmist, paigaldatakse lõpuks püramiid. Los Angelese California ülikooli Egiptuse kunsti ja arhitektuuri professor Kara Cooney märkis, et omal ajal jäi püramiidi fassaad lõpuni viimistlemata, nii et otsus hakata püramiidi katma on katse minevikku sekkuda. Washington Post märkis, et Giza püramiidid on kantud UNESCO maailmapärandi nimekirja, ning selle pärast pole nende välimuse muutmine nii lihtne.

Väljaande Al-Manassa teatel on Egiptuse võimud hetkel projekti peatanud, et erikomisjon saaks hinnata projekti teostatavust.