Suusatajad jätavad suusaradadele lume peale „igavesed“ kemikaalid. Lume sulades satuvad need põhjavette ja settivad pinnasesse, kirjutab The Guardian.

Per- ja polüfluoroalküülained (PFAS) on rühm, mis koosneb ligikaudu 10 000 kemikaalist, mida kasutatakse laialdaselt tööstuses, eriti paljude tarbekaupade tootmisel. Nende pika säilivuse tõttu keskkonnas nimetatakse neid „igavesteks“ kemikaalideks.

Aberdeeni James Huttoni instituudi ja Austria Grazi ülikooli uuringud näitasid, et Austria Alpide suusakuurortide pinnasest leiti 14 erinevat tüüpi PFAS-i kemikaali, mida tavaliselt kasutatakse suusamäärde koostises. Nendes kuurortides oli kemikaalide kontsentratsioon oluliselt kõrgem kui seal, kus suusatajad ei suusata.

Juhtinud uurija Viktoria Müller ütles, et isegi seal, kus ei suusatata, on nende kemikaalide kontsentratsioonid pisut tõusnud, kuna need on viimastel aastatel keskkonnas lihtsalt sedavõrd laialt levinud.

Suusatajad kasutavad määret, et muuta suusad libedamaks ja nõlvadel kiiremini liikuda. Uuring näitas, et vahas sisalduvad kemikaalid jäävad lume sisse veel kaua pärast seda, kui suusataja on nõlva lõppu jõudnud. PFAS-kemikaale sisaldav määre keelati hiljuti mitmes tippkuurordis ja professionaalsetel võidusõiduradadel mürgisuse tõttu.