Neuralinki miljonärist asutaja Elon Musk teatas esmaspäeval X-i postituses, et esimene inimene on saanud implantaadi ajukiibi idufirmalt ning taastub hästi.

USA Toidu- ja ravimiamet (FDA) andis eelmisel aastal ettevõttele loa viia läbi esimene uuring oma implantaadi testimiseks inimestel.

See uuring on selle juhtmevaba aju ja arvuti liidese katse, et hinnata implantaadi ja kirurgilise roboti ohutust.

Uuringus hinnatakse liidese funktsionaalsust, mis võimaldab kvadripleegia ehk kõigi nelja jäsemete halvatusega inimestel juhtida seadmeid oma mõtetega, selgub ettevõtte veebisaidilt.

Reuters teatas selle kuu alguses, et Neuralinkile määrati trahv USA transpordiministeeriumi ohtlike materjalide liikumist käsitlevate eeskirjade rikkumise eest.

Ettevõtte Texases ja Californias asuvate rajatiste kontrollimisel 2023. aasta veebruaris leidsid uurijad, et ettevõte ei olnud end ohtlike materjalide vedajana registreerinud, selgub ameti dokumentidest.

Samuti leidsid nad tõendeid ohtlike jäätmete, sealhulgas tuleohtliku vedeliku ksüleeni valest pakendamisest.

Juunis teatas Reuters, et ettevõtte väärtuseks hinnatakse eratehingute põhjal kuni 5 miljardit dollarit.

Neuralink teatas implantaadi katsetamisest septembris. Ettevõte ütles, et uuringu käigus paigaldab ettevõtte välja töötatud robot kirurgiliselt implantaatide „ülipeened“ niidid, mis aitavad osalejate ajus signaale edastada.