Apple teatas neljapäeval plaanidest muuta muuta iOSi tarkvara Euroopa Liidus avaldavate arendajate reegleid, et reageerida märtsis jõustuvale digitaalsete turgude seadusele (DMA).

Suurim uudis on, et iOSi süsteemi lubatakse esimest korda kolmanda osapoole rakenduste poed, murdes Apple App Store’i positsiooni iPhone’i rakenduste ainuõigusliku turustajana. Muudatused saabuvad koos iOS 17.4 süsteemiuuendusega märtsis.

ELi ja iOS 17.4 kasutajad saavad n-ö turu alla laadida selle turu veebisaidilt. Selleks, et neid turgusid iPhone’is kasutada, peavad need läbima Apple’i heakskiitmisprotsessi ja kui ühe alla laadida, peab sellele rakenduste oma seadmesse allalaadimiseks selgesõnaliselt loa andma.

Aga kui turg on heaks kiidetud ja on seadmes olemas, saab alla laadida kõike, mida tahta - ka rakendusi, mis rikuvad App Store’i reegleid. Enda seadmes saab isegi määrata vaikimisi rakenduste poe, mis pole Apple Store.

Arendajad saavad valida, kas kasutada Apple’i makseteenuseid ja rakendusesiseseid oste või integreerida maksete tegemiseks kolmanda osapoole süsteem, ilma et nad peaksid Apple’ile lisatasu maksma. Kui arendaja soovib jääda Apple’i olemasoleva rakendusesisese maksesüsteemi juurde, tuleb maksta täiendavalt 3 protsenti töötlemistasu.

Ettevõte võtab kasutusele ka uut tüüpi tasu eriti populaarsete rakenduste eest. Uue põhitehnoloogiamaksu puhul võetakse arendajatelt 50 senti rakenduse aastase installeerimise eest, kuid see tasu hakkab kehtima alles pärast miljoni aastase installeerimise järel ELis.

Apple’i hinnangul vähendab või säilitab üle 99 protsendi arendajatest uute äritingimuste kohaselt Apple’ile võlgnetavaid tasusid ning vähem kui 1 protsent arendajatest maksab põhitehnoloogiatasu.