Hiiglaslik hai megalodon on eelajalooline olend, keda on filmides ja raamatutes kujutatud hirmuäratava kiskjana. Kuid hiljutised uuringud on paljastanud tema välimuse kohta uusi üksikasju, mis viitavad sellele, et hai oli saledam ja hapram, kui seni arvati.

Newsweeki järgi elas hiidhai umbes 15–3,6 miljonit aastat tagasi. Varasemad uuringud on näidanud, et megalodon oli 15–20 meetri pikkune, ning paljud kunstnikud on kujutanud teda jässaka ja tugeva haina, kes nägi välja nagu mõrtsukhai suurendatud versioon.

Kuid kui teadlased võrdlesid megalodon’i kivistunud selgroolülisid tänapäeva suurte haide omadega, avastasid nad lahknevuse sama megalodon’i isendi varem oletatud pikkusega. Uus uuring näitas, et megalodon’i kehakuju oli siiski piklikum kui suurel mõrtsukhail.

See ei tähenda, et megalodon oleks olnud vähem hirmus – see on endiselt üks suurimaid merekiskjaid, kes kunagi elanud. Tulemused võimaldavad teadlastel paremini mõista kiskjat ja omakorda seda, kuidas ta on mõjutanud ümbritsevaid ookeane ja mereökosüsteeme. Kui megalodon’il oli pikem keha, tähendab see ka seda, et tal oli pikem seedetrakt, teatab uuring. See aga tähendab, et need kiskjad ei pidanud nii regulaarselt toituma, kui varem arvati.

Teadlased ei tea täpselt, mis põhjustas kuus miljonit aastat tagasi megalodon’i väljasuremise, kuid nad usuvad, et selles mängis rolli muutunud kliima. Kuna vesi muutus jahedamaks, ei suutnud hiiglaslik olend oma kehatemperatuuri hoida. Teine tegur võis olla ka mõrtsukhai tulek, kes oli väledam ja efektiivsem kiskja kui megalodon. Toidu pärast konkureerimine võis lõppeda megalodon’i välja suremisega.