Arheoloogid leidsid noa, mille teral on graveering, mis on peaaegu 2000 aastat vana ja mis arvatakse olevat vanim ruunikiri, mis Taanis kunagi leitud. Ruunid olid graveeritud Funeni saarel Odense linna lähedalt hauast leitud 8 cm pikkusele raudnoale, kirjutab Guardian.

Viiest ruunist, millest igaüks on umbes 0,5 cm kõrged võib välja lugeda „hirila“, mis tähendab vanapõhja keeles „väike mõõk“.

Odense lähedalt leitud ruunidega nuga.

Koos 1865. aastal lähedalt leitud luukammil olevatega, on need vanimad Taanis kunagi leitud ruunid. Avastuse teinud arheoloog Jakob Bonde ütles, et algul arvas ta, et tegemist on tavalise noaga, kuna ruune polnud näha, kuid pärast puhastamist selgus, et sellele on graveeritud sõna.

„See on nagu sõnumi saamine teisest maailmast, minevikust. Meie jaoks on see erakordne leid ja see räägib midagi vanapõhja keele arengu kohta. Ja minu jaoks isiklikult on see fantastiline, et ma selle avastuse tegin.“

Arvatakse, et kiri viitab noale, mitte omanikule, kellest pole teada muud, kui seda, et ta oli tõenäoliselt ühiskonnas kõrge staatusega ülik.

Nuga hakatakse eksponeerima Odense Möntergårdeni muuseumis alates 2. veebruarist. Seal pannakse välja ka teised samast paigast leitud esemed.