Teadlased on edukalt läbi viinud katse päikeseenergia kogumiseks kosmoses ja Maale edastamiseks. Kuigi ees on veel palju tööd, ennustavad teadlased sellele tehnoloogiale suurt tulevikku, kirjutab Independent.

Projekt Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1) käivitati 2023. aasta 3. jaanuaril, et demonstreerida päikeseenergia kogumise ja juhtmevabalt Maale edastamise tehnilist teostatavust. California Tehnoloogiainstituudi (USA) teadlased viisid läbi kolm katset, et testida selliste jõupingutuste toimimist. Nad katsetasid uut päikesepaneeli struktuuri, erinevaid elementide konstruktsioone ja mikrolaine saatjat.

Kosmose päikesepatareid, mis edastavad mikrolainete kaudu tohutul hulgal taastuvenergiat Maale, loodi esmakordselt rohkem kui 50 aastat tagasi. Teadlased rõhutavad, et Maa atmosfääris olevad pilved ei sega nende tööd.

Ka näiteks Euroopa Kosmoseagentuur plaanib Solarise programmi kaudu uurida kosmosepõhise päikeseenergia kasutamist. Eelmisel aastal teatas Jaapani kosmoseagentuur JAXA, et kavatseb 2025. aastaks luua kosmosesse oma päikesepargi.

Selleks, et tehnoloogia end ka äriliselt ära tasuks, peavad teadlased veel ületama mitmeid probleeme. Eelkõige on vaja vähendada materjalide maksumust ja muuta päikesepaneelid vastupidavaks kosmilisele kiirgusele.