Tehisintellekt on Marsi pinnast tehtud pilte analüüsides avastanud Marsil kümneid sissepääse koobastesse. Mõned neist koobastest võiksid saada baasiks esimestele inimestele Marsil, kirjutab Independent.

Kuigi Marsi pind on üsna karm ja vaenulik keskkond, võivad tingimused vaid mõne meetri sügavusel pinnast olla eluks sobivamad, leiavad teadlased. Samal põhjusel võivad need koopad olla ka potentsiaalsed levialad Marsil leiduvale elule ehk mikroobidele, keda loodetakse leida.

Briti Durhami ülikooli teadlased kasutasid masinõppe algoritmi, et leida Marsi pinnast tehtud piltidel võimalikud sissepääsud Marsi koobastesse. Tehisintellekti süsteem nimega CaveFinder suutis tuvastada 61 sellist sissepääsu, analüüsides pilte neljast erinevast Marsi piirkonnast.

See meetod on osutunud oluliselt tõhusamaks kui vana lähenemisviis, kui teadlased otsisid Marsi koopaid, kammides käsitsi läbi tuhandeid satelliidipilte. „Üldiselt näitavad selle uuringu tulemused, et nende täiendustega on masinõppel suur potentsiaal edendada koobaste kaugtuvastust, mis on tulevase Marsi uurimise võtmeks,“ märkisid teadlased.