Hiina teadlased lõid laboris katse huvides muteerunud COVID-19 tüve, mis tappis 100% hiirtest, kelle geenid olid inimese omadele võimalikult lähedased. Nii on kirjas eelmisel nädalal Pekingis avaldatud uurimismaterjalides.

GX_P2V viirus on viiruse GX/2017 muteeritud versioon, mida hüütakse koroonaviiruse sugulaseks. Katse käigus kasutasid teadlased laborihiiri, kelle geenid olid redigeeritud inimese omadega sarnaseks. Kõik GX_P2V viirusega nakatunud hiired surid kõigest kaheksa päevaga, mis teadlaste sõnul oli üllatavalt kõrge suremus. Viirus kahjustas raskelt hiirte kopse, luid, silmi, hingamisteid ja aju. Lõppkokkuvõttes viis see loomakeste surmani. Surmaeelsetel päevadel võtsid hiired kiiresti kaalust alla ja muutusid äärmiselt passiivseks. Hiirte silmad muutusid päev enne surma täiesti valgeks.

„See toob esile GX_P2V leviku ohu inimestele ja loob ainulaadse mudeli SARS-CoV-2-ga seotud viiruste patogeensete mehhanismide mõistmiseks,“ kirjutavad autorid.

Londoni ülikooli kolledži geneetikainstituudi epidemioloogiaekspert Francois Balloux nimetas uuringut õudseks ja teaduslikult täiesti mõttetuks.

„Ma ei näe midagi huvitavat, mida saaks õppida, nakatades juhusliku viirusega imelikku humaniseeritud hiirte tõugu. Ja vastupidi, olen näinud, kui palju asju võib valesti minna,“ kirjutas professor X-is.

Ta märkis, et uuringu tulemuste koondaruandes, mis avalikustati, ei ole märgitud, milliseid ohutusmeetmeid katse ajal rakendati.

„Selle teabe puudumine tekitab muret selle pärast, et osa või kõik uuringud, näiteks 2016–2019 Wuhani uuring, mis võis põhjustada COVID-19 pandeemia, viidi läbi hoolimatult, ilma minimaalsete bioohutuse tingimuste ja heade tavadeta, mis on vajalikud potentsiaalsete patogeenide uurimiseks,“ märkis ta.

Jaga
Kommentaarid