Nende tulemuste põhjal järeldati, et köögiviljade, kaunviljade ja pähklite rohke ning piimatoodete ja liha vähese sisaldusega toitumine võib aidata koronaviirusnakkust tõrjuda.

Nad märkisid, et mitmed varasemad uuringud on näidanud, et toitumisel võib olla oluline roll Covid-19 infektsiooni arengus, samuti tegurites, mis suurendavad tüsistuste riski.

Seetõttu asusid nad hindama toitumisharjumuste võimalikku mõju Covid-19 nakkuse esinemissagedusele, raskusele ja kestusele.

Väljaandes BMJ Nutrition Prevention & Health avaldatud uuringus osales 2022. aastal 702 täiskasvanut, kelle puhul arvestati nende söömisharjumusi, elustiili ja haiguslugu, sh COVID-19 vastu vaktsineerimist.

Seejärel jagati osalejad kas omnivoorse või valdavalt taimepõhise toitumise rühmadesse. Viimane rühm jagunes veel n-ö pooltaimetoitlasteks, kes sõid liha kolm või vähem korda nädalas, taimetoitlasteks ja veganiteks.

Need, kes sõid peamiselt taimetoitu, sõid regulaarselt rohkem köögivilju, kaunvilju ja pähkleid, ning sõid piimatooteid ja liha kas vähem või üldse mitte.

Teadlaste sõnul ei esinenud märkimisväärseid erinevusi soo, vanuse ega vaktsineeritavuse osas omnivooride ja taimepõhiste rühmade vahel. Kuid leiti, et taimetoitlaste seas oli märgatavalt suurem hulk inimesi, kellel oli magistrikraad.

Omnivooride seas oli suurem haigestumus ja madalam füüsiline aktiivsus ning suurem ülekaaluliste või selle riskiga osakaal - kõik faktorid, millega seostatakse suuremat COVID-19-sse nakatumise ja tüsistuste riski.

Kõikidest osalejatest oli koroonasse varem nakatunud 47%. Nendest 32%-l olid kerged sümptomid ja 15% keskmised või rasked sümptomid.

Uuringus leiti, et omnivooride seas oli koroonasse nakatumise protsent märgatavalt suurem - 52% võrreldes 40%-ga.

Sao Paolo teadlased avaldasid tulemustes, et taimetoidupõhise dieediga osalenutel olid 39% väiksem võimalus nakatuda kui omnivooridel.

Tulemuste selgituseks pakkusid nad välja, et valdavalt taimepõhine toitumine annab rohkem toitaineid, mis tugevdavad immuunsüsteemi ja aitavad võidelda viirusnakkuste vastu.

„Need mõjutavad positiivselt mitmeid immuunsüsteemi toimimises osalevaid rakutüüpe ja omavad otseseid viirusevastaseid omadusi,“ väitsid teadlased. „Nende ja teiste uuringute tulemuste valguses ning kuna on oluline tuvastada tegureid, mis võivad mõjutada Covid-19 haigestumist, soovitame järgida taimepõhist dieeti või taimetoidulist toitumismustrit.“