Egüptoloog Jenny Metcalfe on avastanud hulga ajaloolisi ülestähendusi ja nendes sisalduv teave annab uusi teadmisi Aafrikas elanud inimeste kohta. Metcalfe leidis „kaardikestena“ tuntud ülestähendused, mis tehti 20. sajandi alguses Alam-Nuubias läbi viidud väljakaevamiste käigus, kirjutab Newsweek.

Aastatel 1907–1911 kaevasid arheoloogid lahti rohkem kui 150 Nuubia kalmistut ja avastasid umbes 20 000 hauda, ​​milles oli rohkem kui 7 000 surnukeha ja arvukalt esemeid. Need leiud andsid ainulaadset teavet muistsete inimeste kohta, kes elasid Lõuna-Egiptuse Niiluse piirkonnas.

„Selles uuringu käigus välja kaevatud vanimad kalmistud kuuluvad Nuubia A-grupi populatsioonile, mis sai alguse umbes 3800 eKr, kuigi on tõendeid selle kohta, et inimesed elasid seal juba varem,“ selgitas Metcalfe.

Teadlase sõnul õnnestus tal leida Teise maailmasõja ajal kaduma läinud teavet, mis sisaldab andmeid inimeste kohta 20 erinevalt kalmistult. Ta ütles, et „kaardikesed“ hõlmavad inimesi A-grupi perioodist kuni kristliku perioodi matusteni, mis pärinevad perioodist umbes 500–1100 pKr.

Metcalfe ütles, et see heidab uut valgust iidses Nuubias Niiluse jõe ääres elanud tavaliste inimeste elule. Eelkõige andis uuring palju teavet nendes muistsetes ühiskondades esinenud haiguste, vigastuste ja anatoomiliste kõrvalekallete kohta, ütles Metcalfe.

„Kaardikestele“ kantud andmed näitavad, et muistsed nuubialased hoolitsesid haigete või puudega inimeste eest. „Tuhandeid aastaid enne kaasaegse meditsiini tulekut on meil tõendeid inimeste kohta, kes elasid üle väga raske haiguse või vigastuse,“ ütles ta.