Arheoloogid teatasid eurooplaste-eelse asula avastamisest, kus maiad küpsetasid ja sõid tigusid. Teadlased avastasid asula väljakaevamistel Telchac Pueblo piirkonnas, mis asub Yucatani poolsaare lähedal, teatas Hispaania uudisteagentuur EFE.

Maiade tsivilisatsioon domineeris praeguse Mehhiko kaguosas enam kui 3000 aastat kuni Hispaania kolonisaatorite tulekuni.

Telchac Pueblos läbi viidud väljakaevamised tõid päevavalgele mitu eurooplaste-eelset rajatist, mis olid hajutatud enam kui 23 hektari suurusel alal. Üks arheoloogidest Mario Alberto Garrido ütles EFEle, et nende hulgas oli ebatavalisi savikünkaid, mis näisid olevat täis tuhka ja sütt. Garrido ütles, et piirkonnas pole teisi arheoloogilisi leiukohti, seega on avastus väga oluline.

Lisaks inimtekkelistele rajatistele leidsid teadlased üle 100 keraamilise fragmendi2, millest suurem osa pärineb Mesoameerika ajaloo varaklassikalisest perioodist (250–600 pKr) ja väike osa hilisest eelklassikalisest perioodist (400 eKr–200 pKr).

Laagripaiga asukoht on raskesti ligipääsetav, ütles Garrido. Teadlaste sõnul on tõenäoline, et maiad kasutasid seda vaid kuival hooajal.

Arheoloogid leidsid samast ka suure hulga tigude jäänuseid, ütles Mehhiko riikliku antropoloogia ja ajaloo instituudi teadur Alicia Beatriz Quintal. Arheoloogid leidsid nii suuri terviklikke teokarpe kui ka palju fragmente. Kokku leiti 171 teo jäänused. Teadlaste sõnul tarvitasid maiad tigusid toiduks ja tarberiistade, näiteks lusikate valmistamiseks.

Kuigi iidse maiade tsivilisatsiooni majandus selles piirkonnas põhines peamiselt maisi ja ubade kasvatamisel, on tõendeid selle kohta, et nad olid ka osavad kalurid, jahimehed ja korilased.